nieuwschampions league

Ajax treft Real Madrid, Europa’s grootste club, in de achtste finales van de Champions League

Ajax treft op papier de sterkste club uit de historie in de achtste finales van de Champions League. Ajax – Real Madrid is sowieso een klassieker, in menig opzicht.

De naam van Ajax wordt geloot. Beeld REUTERS
De naam van Ajax wordt geloot.Beeld REUTERS

Ajax – Real Madrid is pure historie, een treffen van twee clubs die door de jaren heen glorieerden, de een wat meer dan de ander. De Spaanse recordkampioen kon, mede door de veranderde financiële verhoudingen in het voetbal, de hegemonie redelijk vasthouden door de jaren heen, terwijl de Amsterdammers ver wegzakten in het Europese veld.

Ajax, dat eerst thuis speelt, won de Champions League en voorganger Europa Cup I vier keer, Real Madrid dertien maal. Bekerhouder Real was de beste in de beginjaren van het toernooi, met de eerste vijf bekers op rij, en op het einde, met drie van de laatste vier hoofdprijzen. Ajax heerste in het begin van de jaren zeventig met drie zeges in successie en won nog slechts één keer in ‘moderne’ tijden, in 1995, toen de naam Champions League pas een paar jaar bestond. De zege op AC Milan, met de huidige directeuren Van der Sar en Overmars in het Ajax van toen, voltrok zich een half jaar voor het zogenoemde Bosman-arrest, dat de Europese grenzen opende voor voetballers en met name de grootste clubs de mogelijkheid bood een verzamelplaats van de allergrootste talenten te worden.

Matig in vorm

Maar Cristiano Ronaldo, een van de allergrootsten in de laatste vijftien jaar, is vertrokken naar Juventus. Real is matig in vorm, met de vierde plaats in de competitie. Trainer Julen Lopetegui is al ontslagen en vervangen door Santiago Solari. De huidige vorm hoeft echter niets te zeggen over februari en maart, als het seizoen in een ander stadium is beland. Real is ondanks het vertrek van de Portugees Ronaldo nog zeer goed in potentie, met onder anderen voetballer van het jaar Modric, Kroos, Isco, Marcelo, Benzema, Bale en doelman Courtois. Qua individuele kwaliteiten biedt vrijwel geen elftal meer. Ajax zal de uitdager zijn die zich ook weer niet kansloos hoeft te wanen, dankzij de goede mix van jonge, hongerige voetballers en routiniers.

De wedstrijd is in elk geval een prachtig affiche, ook door het verleden. In stadion Bernabéu hield Gerrie Mühren de bal even hoog, om die tenslotte stil op de voet te leggen, om de overmacht van Ajax in het seizoen 1972-1973 te accentueren. In Madrid speelde Ajax onder Louis van Gaal een van zijn beste Europese wedstrijden in de geschiedenis, in het seizoen 1995-1996. De uitslag was 0-2, waar 0-5 goed mogelijk was geweest.

De latere verhoudingen in het voetbal, waar de rijken steeds rijker werden en de clubs uit de kleinere landen knokten om bij te blijven, weerspiegelden zich in het gemoed bij Ajax. Johan Cruijff begon zijn zogenoemde fluwelen revolutie na een kansloze nederlaag in Madrid in de groepsfase van de Champions League, in 2010. Het was de aanleiding voor het vertrek van trainer Martin Jol en de komst van Frank de Boer, die vier landstitels op rij won, maar internationaal weinig indruk maakte. De huidige trainer Erik ten Hag doet het wat dat aangaat beter, met de eerste kwalificatie voor de tweede ronde in dertien jaar. Wie weet is nog meer mogelijk.

Loting achtste finale Champions League

12 februari (returns 6 maart)

Manchester United - Paris St-G

AS Roma - Porto

13 februari (returns 5 maart)

Ajax - Real Madrid

Tot. Hotspur - Bor. Dortmund

19 februari (returns 13 maart)

Olympique Lyon - Barcelona

Liverpool - Bayern München

20 februari (returns 12 maart)

Atlético Madrid - Juventus Schalke 04 - Manchester City

De spelers van Ajax tijdens de laatste groepswedstrijd in de Champions League, tegen Bayern München. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De spelers van Ajax tijdens de laatste groepswedstrijd in de Champions League, tegen Bayern München.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over