Ajax treft Deense of Finse opponent

FC Kopenhagen of het Finse MyPa'47 is de tegenstander van Ajax in de derde voorronde van de Champions League....

Van onze sportredactie

Ajax speelt zijn eerste wedstrijd op 8 of 9 augustus in Denemarken of Finland. De return is twee weken later in de Amsterdam Arena. De wedstrijden bieden Ajax de kans zich voor een van de lucratieve Champions League-poules te plaatsen. Daarvoor is landskampioen PSV automatisch geplaatst.

Ajax trof vorig jaar in de voorronde een Deense tegenstander. Toen stuitten de Amsterdammers op het door Michael Laudrup gecoachte Brøndby. In Kopenhagen werd het 2-2, Ajax plaatste zich voor de volgende ronde door thuis moeizaam met 3-1 te winnen.

Ajax-trainer Henk ten Cate gaat ervan uit dat FC Kopenhagen ook de laatste horde op weg naar de derde voorronde zal nemen. ‘De Denen zijn voor mij favoriet in Finland’, aldus Ten Cate gistermiddag. ‘Hier liggen mogelijkheden voor Ajax, maar we mogen deze tegenstander niet onderschatten. Het zal zeker niet gemakkelijk worden, want fysiek zijn de Denen wat verder dan wij. Maar ik reken erop dat we dit voetballend kunnen oplossen. We zijn er klaar voor.’

FC Kopenhagen telt tal van bekende namen, zoals die van twee ex-Ajacieden. Behalve de Noor André Bergdolmo speelt ook Jesper Grønkjaer bij de huidige Deense kampioen. Hij kwam deze zomer over van VfB Stuttgart. Grønkjaer speelt in de aanvalslinie met ex-Heerenveen-spits Marcus Allbäck en diens landgenoot Anders Linderoth.

FC Twente speelt in de tweede voorronde van het toernooi om de UEFA Cup tegen Levadia uit Tallinn in Estland. De Enschedese formatie was in Nederland winnaar van de strijd om een Intertoto-plaats. In dat toernooi schakelde het Kalmar (Zweden) uit. Tegen Levadia speelt FC Twente eerst thuis (op 10 augustus). De return is twee weken later in Estland.

FC Twente heeft zich gisteren overigens versterkt met de Australische international Luke Wilshire. De 24-jarige Australiër, die zowel op het middenveld als in de verdediging kan spelen, maakte deel uit van de WK-selectie van Guus Hiddink. Hij stond de afgelopen drie jaar onder contract bij Bristol City. In de aanloop naar het WK speelde hij met Australië tegen Nederland. Wilshire viel toen op door een grove overtreding op Van Bronckhorst.

Meer over