Ajax puzzelt op weg naar ander milieu

De ambitieuze club die ooit zo rijk was dat uit alle delen van de wereld voetballers konden worden aangetrokken, ongeacht hun prijs, trommelde zaterdag een voormalige Amsterdamse taxichauffeur op om de gelederen te versterken....

Wikkend en wegend besloot Ajax-trainer Koeman in het duel met RBC (4-1) Ibrahimovic te sparen. Daardoor kwam er, tot zijn eigen verbazing, plotseling ruimte vrij voor Akachar, een tot aanvaller omgeschoolde middenvelder.

Dat duidt op hoge nood. Sinds het vertrek van Machlas en Mido naar Spanje zijn de verhoudingen binnen de selectie scheef. Tegenover de overvloed aan middenvelders staat een tekort aan aanvallers. Het wordt deels veroorzaakt door blessures (Sikora, Wamberto, Ibrahimovic, Litmanen, Seedorf), en deels door het vertrek van twee van de drie spitsen.

Akachar (20) is geen luidbejubelde parel uit de jeugdopleiding, zoals bijvoorbeeld Van der Vaart, Sneijder en De Jong dat zijn. Wilskrachtig is hij wel. Hij werkte zich, via het tweede A-junioren-elftal en het eerste zaterdag-team, in december op tot de selectie van Jong Ajax.

Gedesillusioneerd keerde hij Ajax vorig seizoen de rug toe en beëindigde hij zijn voetballoopbaan. De trainer van het hoogste amateurelftal, Bob de Klerk, haalde hem over het nog een keer te proberen. Het voetbal combineerde hij met een baan als taxichauffeur.

Eind vorig jaar promoveerde Akachar naar Jong Ajax, met een contract voor anderhalf seizoen. In het bekertoernooi scoorde hij tegen Willem II en Excelsior. Zaterdag debuteerde hij zowaar in het eerste elftal, onwennig maar onbevreesd en als vervanger van Pienaar.

Ajax kon het zich ook permitteren Galasek rust te gunnen, en later Van der Vaart. De tegenstand van RBC was minimaal, ondanks het advies van trainer Maaskant 'op of over de rand' te spelen. Wat RBC vooral vol eerbied deed, was Ajax in de kaart spelen. Maaskant gaf het onomwonden toe.

Ajax - RBC was niets meer dan een doodse voorwedstrijd van Ajax - AC Milan, het eerste duel in de kwartfinale van de Champions League. Vingeroefeningen waren het die nog bijna een ruime beloning tot gevolg hadden, totdat Feyenoord in Doetinchem alsnog toesloeg.

Puzzelend schoof Koeman Van der Vaart naar de spitspositie, een logische zet die de veelzijdigheid van de middenvelder onderstreepte. Van der Vaart was ook aanvoerder, door de afwezigheid van Chivu (geschorst). Beide rollen vervulde hij met verve, tegen een makke opponent die wel heel erg braaf in de rol van sparringpartner kroop.

De geruisloze wedstrijd werd vier maal onderbroken voor applaus, na doelpunten van Van der Vaart, Maxwell en Van der Meyde en, na rust, Boukhari. Achtereenvolgens Maxwell, Van der Meyde, Galasek en Witschge namen de voorbereiding van de treffers voor hun rekening.

Vier doelpunten, zo léék het tenminste nog wat. Koeman sprak naderhand van 'goeie overwinning', maar liet niet na te benadrukken dat Ajax onvoldoende had gescoord. Het was een vaststelling van een trainer die beseft dat Ajax morgenavond in de Arena in een totaal andere wereld terecht zal komen.

Terwijl Ajax zich kalm ontdeed van RBC, werd AC Milan in Parma zwaar op de proef gesteld, en verslagen. De twee aanwezige Ajax-trainers, Krol en Bruins Slot, concludeerden dat de tegenstander in de Champions League tal van raadsels bevat. Dat geldt in zekere zin ook voor Ajax dat morgen met een kleine voorsprong aan de wedstrijd begint: Ajax mag, AC Milan moet.

Meer over