Ajax na benauwd 0-0 geplaatst voor Europa League

Hoe onbekend ook, Jablonec nad Nisou is een naam voor de Ajax-historie. Door een benauwd 0-0 gelijkspel (genoeg na de 1-0 in Amsterdam van een week eerder) in het Noord-Tsjechische stadje tegen de lokale favoriet FK Jablonec bereikte Ajax de groepsfase van de Europa League en werd bovenal een crisis, een vrijwel onontkoombaar domino-effect in staf en directie zelfs, een halt toegeroepen.

Bart Vlietstra
Viktor Fischer stuit op doelman Vlastimil Hruby. Beeld epa
Viktor Fischer stuit op doelman Vlastimil Hruby.Beeld epa

Zij het een voorlopige. Want signalen dat een groeischeut aanstaande is bij het puberale Ajax bleven volledig uit. De enige Ajacied met een geslaagde avond was Jasper Cillessen. De doelman zag na 57 minuten een strafschop van Jablonec-speler Gregus op de paal belanden. De keeper vierde zijn primeur - de 25 strafschoppen die hij hiervoor tegen zich kreeg, gingen er allemaal in - als een bezetene.

Het zag er wat kinderlijk uit, maar viel qua onvolwassenheid in het niet bij de aanleiding tot die strafschop. Joël Veltman dekte aan de verkeerde kant en liet zich ook nog eens simpel wegzetten door Jablonec-invaller Tecl die vervolgens tegen de arm van Jaïro Riedewald aanschoot.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa

Schaamrood

Ajax raakte in dat tijdsbestek de gekoesterde controle volledig kwijt. Riechedly Bazoer zette een minuut later op de helft van Jablonec een late tackle in die hem zijn tweede gele kaart bezorgde. Het inspireerde het matig getalenteerde Jablonec tot een offensiefje. Maar Ajax overleefde die fase, zij het hevig zwetend.

Was allemaal niet nodig geweest als Veltman, met zijn 23 jaar een van de meer ervaren Ajacieden, voor rust een hoekschop van Anwar El Ghazi rustig had aangenomen en met rechts had binnengetikt. De international probeerde echter iets ondefinieerbaars met zijn mindere linkerbeen, het leidde tot niets.

Zo kroop het schaamrood op de Hollandse kaken. Want onmiskenbaar was nu eens de Nederlandse club de veel rijkere. Jablonec werkt met een begroting van nog geen zes miljoen euro, Ajax met ruim het tienvoudige. Om over het verschil in historie nog maar te zwijgen.

null Beeld epa
Beeld epa

Transfermarkt

Pijnlijk was vooral dat de paar grote mensenkiezen die het Ajax-gebit sinds de voorbereiding zag doorkomen al gaatjes vertoonden. De voorzet van Dijks, de doelpuntendrift van El Ghazi en Milik, de doortastendheid van Riedewald en Tete; in de wedstrijd die het seizoen dus al voor september had kunnen verpesten waren ze spoorloos. Alleen Cillessen haalde zijn vertrouwde niveau. Hij telt dan ook al 26 lentes.

Nu gezichtsverlies en een miljoenenstrop is voorkomen zou je Ajax willen aansporen in ieder geval nog iets te proberen op de transfermarkt. De ploeg snakt in iedere linie naar een speler met stabiliteit en ervaring. Het is de vraag of daar prioriteit aan wordt gegeven. Een van de directeuren, Edwin van der Sar, gooide er tijdens het duel een enthousiast tweetje uit over de koppeling van PSV aan Manchester United in de Champions League. Het kan allemaal bij Ajax waar het op alle vlakken aan leiding ontbreekt.

Meer over