Ajax moet oppassen, zelfs tweede plaats is onzeker


Ajax 0 - 1 AZ

Mark Misérus
1-0 voor AZ. Anwar El Ghazi van Ajax loopt met de bal welhaast verdwaald over het veld. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
1-0 voor AZ. Anwar El Ghazi van Ajax loopt met de bal welhaast verdwaald over het veld.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Met de crisis op de hielen en misschien er zelfs wel middenin ging Ajax ten onder in een ploeterpartij voor eigen publiek. Twijfelachtig was de rode kaart van aanvoeder Moisander, hoewel het voetbal van elf Ajacieden tegen AZ ook al niet meeviel om te aanschouwen. AZ won met 1-0, dankzij zijn alerte spits Johannsson.

Na Feyenoord (0-0) en de 1-0-nederlaag tegen Vitesse is er dus sprake van een serie die de staat van het huidige Ajax maskeert. Signalen wilde trainer Frank de Boer donderdag van zijn spelers zien, zei hij hardop. Signalen dat voetballen beslist beter kan dan tegen Feyenoord en Vitesse gebeurde. Tekenen ook dat Ajax bereid is om zich te onttrekken aan het spel van de laatste tijd.

Het zei veel dat de van Heerenveen overgekomen Daley Sinkgraven (19) als een verlosser in Amsterdam werd onthaald. Hij kon erom lachen, al zei hij wel degelijk druk te ervaren en een vurig verlangen naar een uitweg uit de sportieve malaise. Maar van de zoon van oud-prof Harry kan niet worden verwacht dat hij de op hol geslagen landskampioen direct bij de hand neemt.

Bij Heerenveen was Sinkgraven nog omringd door oudere spelers zoals Thern, Van den Berg en De Roon. Zijn debuut als Ajacied betekende dat hij op een middenveld met twee andere tieners kwam te spelen: de 18-jarigen Riechedly Bazoer en Jairo Riedewald. Andersen, matig in vorm de laatste tijd, bleef op de bank. Klaassen en Serero zijn geblesseerd, zoals zovelen bij Ajax sinds het trainingskamp in Qatar.

Sinkgraven verkeerde donderdag niet in zijn beste doen, al probeerde hij vurig om er nog wat van te maken. Hij bemoeide zich hardop met het spel en bediende bijna Bazoer toen die op weg was naar doelman Esteban. Nogal eens was hij ook onrustig, in zijn aannames bijvoorbeeld.

Gefluit

De eerste helft ontlokte gefluit op de tribunes, ook omdat de doelpunten ontbraken. El Ghazi schoot onbesuisd, de opgerukte linksback Boilesen veegde over de bal met twee vrije medespelers om hem heen. De zo vaak verguisde Van der Hoorn was nog het dichtst bij de 1-0, maar verdediger Johansson kopte de bal via de lat uit de doelmond weg.

Misschien omdat het niet veel slechter kon dan tegen Vitesse, trad Ajax donderdag weer eens aan met twee pure vleugelspelers. Kishna en El Ghazi bemanden tegen AZ de flanken, Schöne verdreef Milik uit de spits. Doelman Cillessen bleek net op tijd hersteld van de griep die hem dinsdagnacht uit bed hield.

Hij schrok zichtbaar, de paar keer dat hij een speler van AZ voor zich zag verschijnen. Maar spits Johannsson vergat te schieten en de kansen met het hoofd waren niet aan Hupperts en Berghuis besteed. Veel meer werd er voor rust niet vernomen van AZ, dat al moeite had om de bal drie keer achter elkaar naar dezelfde kleur te spelen.

Hangende kopjes bij de Ajacieden Nikki Zimling, Daley Sinkgraven, Mike van der Hoorn, Ricardo van Rhijn , Kenny Tete en Anwar el Ghazi. Beeld anp
Hangende kopjes bij de Ajacieden Nikki Zimling, Daley Sinkgraven, Mike van der Hoorn, Ricardo van Rhijn , Kenny Tete en Anwar el Ghazi.Beeld anp

Rode kaart

Mogelijk nog meer ging er fout in de tweede helft. Die ontvlamde pas enigszins na de rode kaart van Ajax-aanvoerder Moisander. Het was een wel heel zware straf voor de lichte duw die hij spits Johannsson gaf, maar scheidsrechter Van Boekel kende geen twijfel. De Boer ontstak in woede, hoewel het van binnen al een uur bij hem moet hebben gedonderd.

Het voetbal van Ajax werd er niet beter op, hoe hard de jongste fans ook schreeuwden. Dat viel ook niet te verwachten, met Viergever in de plaats van Kishna en Zimling als vervanger van Bazoer. Ajax kwam nog maar sporadisch de middenlijn over en wachtte af wat komen ging.

Nadat Hoedt al op de lat had gekopt, glipte linksback Poulsen langs Schöne en gaf voor. Viergever verloor Aron Johannsson uit het oog, de spits trof van dichtbij doel. De Arena werd overvallen door een doodse stilte. Slechts de fanatiekste supporters zongen nog, welhaast smekend, om betere tijden voor hun elftal.

Scheidsrechter Pol van Boekel geeft de rode kaart aan Ajax speler Niklas Moisander, Ajax speler Mike van der Hoorn (r) en Ajax speler Riechedly Bazoer (l) kunnen het niet geloven. Beeld anp
Scheidsrechter Pol van Boekel geeft de rode kaart aan Ajax speler Niklas Moisander, Ajax speler Mike van der Hoorn (r) en Ajax speler Riechedly Bazoer (l) kunnen het niet geloven.Beeld anp

Groningen krijgt punt tegen Heracles cadeau

Heracles meende donderdag tegen FC Groningen de eerste zege in twee maanden te kunnen vieren, tot de arbitrage in de fout ging. Scheidsrechter Jeroen Sanders en zijn assistenten zagen niet dat de bal voorafgaand aan de gelijkmaker van Tjaronn Chery over de achterlijn was gegaan. Zo werd Heracles in de strijd tegen degradatie de winst ontnomen: 2-2. Ondanks de penibele situatie besloot de Almelose leiding om Iliass Bel Hassani en Oussama Tannane disciplinair te schorsen voor hun ruzie zondag tegen AZ. Daardoor debuteerde Brahim Darri (20) in de basis. Hij beloonde het vertrouwen met de 1-0. Ook na de gelijkmaker van Groningen zette Darri de aanval op die leidde tot de 2-1, kopbal Weghorst. Het was niet genoeg. Heracles-aanvoerder Fledderus over de ongelukkige gelijkmaker. 'We zijn bestolen, maar hebben het zelf ook weggegeven.'

Meer over