Ajax moet nog hard werken voor plaats in UEFA Cup

Ajax maakt het zichzelf moeilijk in de slotfase van de competitie. Bij FC Groningen leverden de Amsterdammers opnieuw twee punten in: 1-1....

Van onze verslaggever

GRONINGEN

Met de vierde plaats op de ranglijst, die het nu inneemt, is Ajax zeker van het hoogst haalbare dit seizoen: een plaats in het UEFA Cup-toernooi. Alleen de marge met de grootste concurrenten van dit moment, Vitesse, Heerenveen en Roda JC, is uitermate klein en daarbij moet aangetekend worden dat één van de drie Nederlandse startbewijzen aan het derde Europese toernooi al vrijwel zeker aan FC Twente is vergeven.

Kortom Ajax moet met Vitesse en Heerenveen strijd leveren om de twee nog beschikbare Europese tickets. Gemakkelijk is het programma voor de Amsterdammers niet, want na Heerenveen (zondag) komen ook FC Twente en Vitesse nog naar de Arena. Voorts heeft Ajax nog een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard in het verschiet.

Na het debacle tegen Sparta, afgelopen zondag, had trainer Van Gaal rigoureus ingegrepen: liefst drie spelers - Witschge, Scholten en Musampa - waren naar de reservebank verwezen. De plaatsen van het drietal werden in Groningen ingenomen door Juan, Reuser en Ronald de Boer, die bij Sparta alleen als invaller van de partij was geweest. Veel goede wil straalde er van het elftal, maar daarentegen ontbrak het aan topkwaliteit. Maar ook zonder die glans had Ajax de wedstrijd voor rust moeten beslissen. Jari Litmanen, opnieuw een toonbeeld van ijver, tobde weer met de zuiverheid in zijn schoten.

Halverwege de tweede helft brak FC Groningen de score open. Joop Gall was aanvankelijk tot zijn teleurstelling door trainer Van Dijk aan de kant gehouden. Maar toen hij na een half uur alsnog zijn opwachting mocht maken bleek zijn vechtlust onaangetast. De energieke middenvelder leidde het openingsdoelpunt in doordat hij eerst Melchiot de bal ontfutselde en vervolgens, met de bal aan de voet, in het strafschopgebied bij Ajax-aanvoerder Blind over de knie ging. De Braziliaan Magno verzilverde de strafschop: 1-0.

Nauwelijks vijf minuten later kwam Ajax langszij en de jongste man van het veld nam de treffer voor zijn rekening. De 18-jarige Dennis Schulp tekende voor de gelijkmaker. Van Gaal had hem in de rust van de wedstrijd al beloofd dat hij in de tweede helft een kans zou krijgen. Nauwelijks in het veld drukte hij de bal uit een voorzet van de ijverige Reuser in het Groninger doel: 1-1.

Op dat moment was Ronald de Boer al niet meer op het veld. Ajax' beste man verdween na een ongelukkige tik van Gall per brancard van het veld. Hoewel Van Gaal meteen na de wedstrijd vrij optimistisch was over de blessure van De Boer, bleek een dag later dat hij een spier in zijn rug had gekneusd. De kans is klein dat hij zondag kan meespelen. De Boer moet een knie-operatie ondergaan, maar hij wil daarmee wachten tot Ajax zeker is van Europees voetbal.

Meer over