Ajax loopt door 3-1-zege op Excelsior verder in op PSV, maar verliest twee verdedigers

Door een 3-1-zege op Excelsior halveerde Ajax binnen vijf dagen de achterstand op koploper PSV tot vijf punten. Maar het is te vroeg om van een wederopstanding te spreken.

Kasper Dolberg schiet Ajax op 2-1 vanaf 11 meter. Beeld anp
Kasper Dolberg schiet Ajax op 2-1 vanaf 11 meter.Beeld anp

Zondag kan PSV wellicht weer achterover leunen als de naaste achtervolgers Ajax en AZ elkaar pijnigen. Bovendien moet Ajax-coach Marcel Keizer improviseren met een drastisch uitgedunde defensie, waarin behalve de geschorste Veltman ook de geblesseerde Wöber zal ontbreken.

De 3-0-zege op PSV kreeg donderdagavond pas in de slotfase het gewenste vervolg, toen Ziyech met een vrije trap het amusante duel met Excelsior besliste. De middenvelder werd tegen Roda JC nog uitgefloten, nu hoorde hij in de wederom overdekte Arena zijn naam scanderen. Het was ook pas de eerste keer dat Ziyech dit seizoen scoorde uit een vrije trap. Toch liep Ajax ook schade op voor het duel met AZ, dat nu evenveel punten (35) heeft en een minder doelsaldo.

Rustdagen

AZ heeft niet alleen twee rustdagen meer gehad dan Ajax, Keizer zal zondag opnieuw zijn opstelling moeten aanpassen. Ook de Ajax-directie erkende dat onvoldoende is geanticipeerd op het vertrek van bepalende spelers als Sanchez en Klaassen, maar de achterhoede is nu nagenoeg uitgehold. Aanvoerder en rechtsback Veltman incasseerde donderdag zijn vijfde gele kaart en is geschorst. Linksback Wöber viel uit met een ernstig ogende blessure.

De 19-jarige Oostenrijker kreeg eerst een flinke tik op zijn enkel van Excelsior-aanvoerder Koolwijk, waarna hij halverwege de eerste helft plotseling door zijn knie zakte. Wöber werd afgevoerd op een brancard, waarna Dijks zijn rentree maakte. Sinkgraven is enkele maanden uitgeschakeld, Viergever kampt met een blessure en na de aftocht van Wöber is Dijks al de vierde linksback dit seizoen. De reeds afgeschreven verdediger stond in de zomer niet eens op de elftalfoto, maar meer alternatieven heeft Keizer niet.

Veltman maakte er zondag tegen PSV-topscorer Lozano al een Zuid-Amerikaanse vechtwedstrijd van, tegen Excelsior trok hij na een demarrage van spits Van Duinen te opzichtig aan de handrem.

Gele kaart

Die overtreding leverde Veltman niet alleen een gele kaart op, Excelsior haalde optimaal profijt uit de vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Hadouir krulde de bal naar de bovenhoek, ondanks een knappe reflex moest Ajax-keeper Onana een rebound weggeven. En prompt tikte Van Duinen de gelijkmaker binnen: 1-1.

Ajax mocht het zichzelf verwijten dat het Excelsior niet al eerder had uitgeteld. Bij een 1-0-voorsprong ging de bal opnieuw te traag rond. Natuurlijk kon Frenkie de Jong als inschuivende libero niet zo excelleren als zondag tegen het angstige PSV.

Het was bijna bizar hoeveel vrijheid De Jong toen kreeg, wanneer hij met de bal aan de voet het veld overstak. Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag had zijn huiswerk gedaan en koppelde middenvelder Vermeulen aan De Jong, waardoor diens speelruimte een stuk kleiner werd.

Toch leek het een zorgeloze avond te worden voor Ajax, toen Siem de Jong in de 23ste minuut op de juiste plek stond na een heerlijke actie van Neres. De Braziliaanse aanvaller heeft het hoogste rendement bij Ajax met zeven treffers en acht assists. Zijn versnelling was al fraai, het tikje waarmee hij de glijdende Massop omspeelde smaakte als een subtiele amuse. Neres legde keurig af en zag Siem de Jong scoren.

Vrije trap

Bijna nam de aanvallende middenvelder na rust met een prachtige vrije trap in dubbel opzicht de honneurs waar voor de geschorste Schöne. De lat voorkwam de 2-1 voor Ajax en Siem de Jong meldde zich gretig, toen Excelsior-middenvelder Faik de bal wegsloeg en arbiter Janssen Ajax een penalty toekende. Dolberg liet zich die kans echter niet ontnemen. De Deense spits ramde de bal snoeihard vanaf elf meter achter keeper Zwarthoed: 2-1.

Toch bleef Ajax kwetsbaar in het systeem met drie pure verdedigers en had Excelsior meer moeten doen met de geboden ruimte. Caenepeel schrok van zijn vrijheid na een flitsende uitbraak en zag bovendien Van Duinen over het hoofd. Trainer Keizer reageerde door rechtsback Zeefuik in te brengen, waardoor Ajax weer met een viermansdefensie opereerde en Frenkie de Jong na de wissel met naamgenoot Siem weer op het middenveld kwam te spelen.

Zo kreeg Ajax met een dubbele zege PSV weer in het vizier, maar meer dan een teken is het vooralsnog niet.

Meer over