Ajax leert Bosman weer kennen als spits die veel én fraai scoort

Het beste wat Ajax - FC Twente zaterdagavond te bieden had was een magistraal doelpunt van John Bosman, na 29 seconden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De topscorers van Ajax zijn Kluivert, Ronald de Boer en Litmanen, ieder met zes doelpunten. Voldoende voor de zege was de treffer van Bosman in de Arena niet. Ajax won met 3-2 van het uitgebluste Twentse gezelschap en plaatste zich in navolging van de tegenstander voor de UEFA Cup, een schrale troost in een seizoen vol malaise.

Ajax' doelpunten kwamen op naam van Litmanen (strafschop) en Reuser die, nadat hij van rechtsbuiten spits was geworden, twee maal scoorde. In de slotminuut bepaalde Hoogma de eindstand op 3-2.

Euforisch reageerde Reuser in 82ste (2-1) en 84ste (3-1) minuut op de doelpunten, de eersten sinds hij in december 1995 een been brak. Prompt werd Reuser uitgeroepen tot man van wedstrijd en zelfs Van Gaal juichte dit keer de keuze van de jury toe.

Zonder te overtuigen deed Ajax in een flauwe wedstrijd de openingszet van FC Twente teniet. Na 28 seconden trachtte Ajax-doelman Van der Sar de bal ver weg te schieten. Het schot eindigde op de rechtervoet van Bosman die, op 35 meter van het doel, de bal controleerde, één keer liet stuiten en vervolgens Van der Sar met een perfecte wreeftrap passeerde.

Hoog en in het midden trof de international het verlaten doel. Ook het eerste doelpunt van een Nederlander in de Amsterdam Arena staat op naam van Bosman. In augustus scoorde hij in een bekerwedstrijd tegen Ajax 2.

Niet lang daarna trok Ajax voor ongeveer acht miljoen gulden een andere spits aan, de Argentijn Gabrich die dit seizoen in het eerste elftal niet eéé keer scoorde.

Meer over