WEDSTRIJDVERSLAGAJAX - FC GRONINGEN (3 -1)

Ajax kan na 3-1-zege op FC Groningen aftellen naar de titel

De overmacht van Ajax in de eredivisie leidt tot aftelmomenten naar de landstitel. Ook FC Groningen, hoewel een uitstekende tegenstander, was bijna kansloos in de Arena, 3-1.

Sébastien Haller van Ajax scoort de 2-0. Beeld ANP
Sébastien Haller van Ajax scoort de 2-0.Beeld ANP

Vooral van buiten Amsterdam weerklinkt kritiek en ongenoegen over de groeiende overmacht van Ajax, dat zoveel rijker is dan de rest en de eredivisie in de houdgreep neemt. Die zorgen zijn begrijpelijk, omdat een competitie met elk jaar dezelfde kampioen inboet aan aantrekkingskracht. Anderzijds: dat is in eerste instantie niet het probleem van Ajax, dat de laatste jaren rijkdom verwierf door een paar deelnames aan de Champions League op rij en de verkoop van topspelers.

Ajax heeft ‘gespaard’ voor zo’n mooie selectie als daar nu staat, zoals trainer Erik ten Hag recent aangaf. Ten Hag, over die suprematie: ‘Ik ben alleen met Ajax bezig. Wij willen beter. Wij willen ontwikkelen, in alle facetten. Ook in scouting, jeugdopleiding, speelwijze, individueel. We willen blijven groeien, ook in Europa. Bouwen aan de club, dat is onze ambitie. Elke dag verbeteren.’

Onder de tribune in Heerenveen, naast de grasmaaiers van de terreinknecht, zei Ten Hag woensdag nog iets anders, na de entree in de bekerfinale: ‘Wij zakken niet door de ondergrens.’ Na de winterstop zijn in vrij korte tijd vijftien duels afgewerkt, waarvan dertien gewonnen en twee gelijk gespeeld. Ten Hag: ‘Goede ploegen gaan na de winterstop beter spelen. Dat komt ook door de ontwikkeling van de speelwijze.’

Slap

Hij trok de vergelijking met de vorige wedstrijd tegen FC Groningen, een van de spaarzame verliespartijen dit seizoen. Ajax voetbalde toen vrij slap en matig gedisciplineerd, wat tegen een felle ploeg als Groningen fataal kan zijn. ‘De afstemming was toen niet optimaal. De honger is verbeterd, ook door de samenstelling van de selectie.’ Jeugd is gekoppeld aan ervaring, talent aan bewezen klasse.

Op zijn eerste seizoen bij Ajax na, toen Ten Hag pas halverwege kwam en de titel aan PSV moest laten, is dat telkens gelukt, met dat betere spel na de winterstop. In 2019 was het laatste half jaar zelfs uitstekend, met bijna plaatsing voor de finale van de Champions League. In 2020 was daar het tijdige herstel na een slechte periode. Ajax greep precies een jaar geleden met dank aan de zege bij Heerenveen, in de laatste wedstrijd met een vol stadion, nog net de eerste plaats in de door corona afgebroken competitie.

Nu is Ajax op drift. Bekerfinale bereikt. Op naar de titel, met zes punten voorsprong op PSV plus een wedstrijd tegoed, in de wetenschap dat op papier lastige uitwedstrijden tegen Feyenoord en Vitesse pas op het einde van de competitie in het schema liggen, als de beslissing mogelijk is gevallen. En dan is daar nog de achtste finale van de Europa League, donderdag tegen Young Boys.

De ‘mindset’ van Europees voetbal meenemen naar de competitie, dat is één van de ambities van Ten Hag, al lukt dat niet altijd. De wedstrijd tegen FC Groningen was best lastig, mede omdat Ajax voor rust veel kansen liet liggen. ‘Groningen heeft alles van ons gevergd’, oordeelde Ten Hag.

Stug elftal

FC Groningen is een goed, stug elftal met trainers die verbetenheid in de selectie hebben gebracht. Deze keer was assistent Adrie Poldervaart de dirigent die als een bijna bezeten man door het vak danste om de ploeg aan te sporen. Goede voetballers, ook uit de opleiding, stug verdedigen, handig omschakelen naar de aanval, met een uitstekende doelman bovendien, want Sergio Padt hield weer bijna zekere doelpunten tegen.

Al in de zesde minuut viel de 1-0, na slim terugleggen van Dusan Tadic en de harde schuiver van Ryan Gravenberch. Mohammed Kudus, voor de gelegenheid weer eens basisspeler en controlerend op het middenveld, draaide en kapte dat het een aard had.

Fraai waren de duels tussen spits Sébastien Haller en de Japanner Ko Itakura, een van de beste centrale verdedigers van de eredivisie. Toch scoorde Haller, ruim in de tweede helft, toen David Neres op rechts weg was, Joosten buitenspel ophief en Neres de Fransman bediende. De 3-0 was een strafschop, overgenomen door Tadic, die eerst de lat raakte, maar een Groninger was te vroeg ingelopen.

Het zag er knullig uit, niet voor het eerst bij de VAR, die ingreep toen het spel allang was doorgelopen. Anderzijds, zo is gewoon de regel. Blijf dan buiten het strafschopgebied. Zo moeilijk is dat niet. Groningen scoorde nog tegen met een knappe kopbal van Ahmed El Messaoudi. De bal was buiten het bereik van doelman Stekelenburg, die op zijn 38ste de jeugd nog omarmt, en dat bewees met een puike redding op een kopbal van Mo El Hankouri. ‘Ik voel me een stuk jonger dan 38', zei hij blij.

Meer over