Ajax heeft te vroeg gejuicht: routiniers van Cambuur zijn te sterk voor jonge ploeg

Zoals gebruikelijk werden ze al op de hoogste voetstukken geplaatst die ze in Amsterdam konden vinden, de talenten die gisteravond namens Ajax aan de aftrap kwamen in het KNVB-bekertoernooi. Maar gisteravond kreeg de jongste lichting Ajacieden een corrigerende tik om de oren van enkele reeds afgeschreven routiniers van Cambuur, middenmoter in de eerste divisie.

SC Cambuur speler Martijn Barto na de 2-0. Beeld pro shots
SC Cambuur speler Martijn Barto na de 2-0.Beeld pro shots

Twee puntgave uitbraken in de eerste helft, fameus afgerond door cultspits Martijn Barto, waren voor de thuisploeg genoeg voor de winst. Ajax scoorde in de 67e minuut via Pelle Clement en creëerde verder slechts een luttele kans.

Ajax had veel meer balbezit, ja dat wel. Het speelde ook om maar balbezit te houden, zo leek het wel. In de richting (achteruit of breed) en het tempo (laag) waarmee het de vorige seizoenen de achterban wat van zich had vervreemd. Cambuur opereerde veel compacter, concreter en feller en kwam ook tot meer doelrijpe kansen, vier stuks.

Feest in Leeuwarden. Na de degradatie van vorig seizoen en de rampzalige start van de huidige voetbaljaargang, waarin het op zeker moment veertiende stond, klonken vanuit de onverlichte supportersvakken in het bijna antieke Cambuurstadion weer enthousiaste oerkreten. Niet langer diende de Friese alcoholische kruidendranken als troostrijk medicijn, maar als uitbundig proostmiddel. Cambuur-trainer Hulshoff bijna jubelend: 'We wilden geschiedenis schrijven, en dat is gelukt. Nog door met lef te spelen ook.'

Zijn Ajax-collega Peter Bosz wist zich met zijn teleurstelling bijna geen raad. Hij vond de aanduiding 'schande', gebezigd door aanvoerder Viergever, nog te mild. 'We zijn ver door de ondergrens gezakt. Het sloeg nergens op.'

Het chagrijn van de Ajax-coach was begrijpelijk. Hij stelde op papier een B-ploeg op: toptalenten van Jong Ajax als Nouri, De Ligt, De Jong, Clement en Cerny, aangevuld met jonge krachten die op de deur kloppen van het basiselftal. Alleen Viergever en doelman Boer zijn geboren voor 1990.

Fris voetbal met een FC Barcelona-signatuur, nou ja een light-versie daarvan uiteraard, werd verwacht. Over veel van deze jonge Ajacieden wordt al jaren hoog opgegeven door volgers van jeugdwedstrijden. Genoemde toptalenten zijn de echte vruchten van de revolutie ontketend door Johan Cruijff in 2010, die tot een nieuwe manier van opleiden en scouten leidde in Amsterdam. Indrukwekkende flitsen van de nieuwe godenzonen in het bekertoernooi en de Europa League versterkten die verwachting. Jong Ajax staat bovendien tweede in de eerste divisie, het versloeg Cambuur twee weken geleden nog, zij het geflatteerd.

Ajax speler Donny van de Beek baalt na de 2-0. Beeld pro shots
Ajax speler Donny van de Beek baalt na de 2-0.Beeld pro shots

Zelfgekweekte Ajacieden die het eerste haalden, zijn het laatste decennium veelal degelijke verdedigers en middenvelders. Zelfs het meest begaafde exemplaar, Christian Eriksen, is een berekenend type.

De erfenis van al die iconische Ajax-aanvallers, waarvan Cruijff zelf de meest iconische was, drukt kennelijk zwaar. Meest typerend waren de vele terugspeelballen van Abdelhak Nouri, al eens omgedoopt tot de nieuwe Cruijff. Nouri baalt van die bijnaam en deed gisteren verwoede pogingen er direct mee af te rekenen. Maar ook de meer ervaren Donny van de Beek kreeg geen lijn in het spel, evenals die andere bewierookte tiener op het middenveld, Frenkie de Jong. Hij flitste nog wel eens een man voorbij, probeerde soms een pirouette op de bal, maar was ook degene die de bal verloor op een moment dat het niet kon. Cambuur-middenvelder Hoefdraad ging ermee vandoor en lanceerde Barto die de snel vallende Ajax-doelman Boer verschalkte met een stiftje. Dat was na twintig minuten. Nog eens zo'n tijdspanne later trof de Cambuur-spits op fraaiere wijze doel. Een fijnzinnige directe pass van Van de Streek nam Barto perfect aan om het leer direct langs Boer te werken.

Het waren aanvallen die dus juist van het jonge Ajax waren verwacht, maar nooit kwamen. Het minste lukte bij de Tsjechische linksbuiten Cerny, zijn collega op rechts Clement was praktisch de enige die nog goede dingen deed. Hij scoorde bijvoorbeeld koppend uit een hoekschop van de ingevallen Schöne. Dat was in de 67e minuut, toen naast Schöne ook andere basisspelers als Dolberg en Younes al waren ingebracht. Ook met hen kwam Ajax niet in de wedstrijd. Viergever dook nog alleen op voor keeper Nienhuis, ook zo'n allang afgeschreven Cambuur-veteraan, maar die redde bekwaam.

Bosz wist dat hij, ondanks de recente competitienederlaag tegen FC Twente met zijn vaste basisploeg, van lastige keuzes voorlopig verschoond zal blijven. Tegen PSV komende zondag hoeven geen verrassingen te worden verwacht. 'Soms maken slechte dingen een heleboel duidelijk.'

Meer over