Ajax genadig voor kansarme Slowaken

Op de ranglijst van meest succesvolle Champions-League-ploegen neemt Ajax de tweede positie in en eigenlijk voelt de club zich te groot voor deelname aan het minder aanzien genietende UEFA-cuptoernooi....

Twee seizoenen geleden diende Ajax ook al eens genoegen te nemen met een rol in het UEFA-cuptoernooi en evenaring of verbetering van de recordscore van toen in de openingsronde (9-1 tegen Maribor) leek gisteren in de halfvolle Arena mogelijk. Maar een uitgesproken zwakke openingsfase en een coulante houding in de laatste twintig minuten jegens FC Dukla Banska Bystrica deed de teller op zes stokken.

In vergelijking met de ploeg van twee jaar geleden heeft Ajax aanzienlijk in kwaliteit ingeboet, maar tegen Dukla had vermoedelijk ook het tweede elftal een zege kunnen behalen. Groots spel was niet benodigd om de nummer vijf van de Slowaakse competitie op de knieën te krijgen.

Een middenmoter in de Nederlandse eerste divisie, zo taxeerde Ajax coach-Wouters tevoren de kracht van de ploeg met de heel lange naam maar zeer geringe reputatie. Ajax had zich niettemin met een heus trainingskamp in Callantsoog op de openingswedstrijd van de Europese campagne voorbereid. Dat Wouters het gewicht van de tegenstander juist had ingeschat bleek al snel.

Niettemin mochten de Slowaken nog lange tijd hopen op een eervol resultaat omdat Ajax gemakzuchtig aan het duel begon. Zonder de lichtgeblesseerde Dani en Arveladze (Knopper mocht het nu als rechtermiddenvelder proberen en diens gebruikelijke positie achter spits Machlas werd nu door Reuser bemand; Wamberto bezette de linkervleugel) was het tempo aanvankelijk veel te laag om de Slowaken te verontrusten.

De Slowaakse doelman Juracka was nog maar een enkel keertje op de proef gesteld toen zijn ploeg na een kwartier zomaar uit het niets op voorsprong kwam. Die verrassende wending was voor alles toe te schrijven aan een enorme flater van Verlaat.

Hij kopte na een kwartier spelen een volkomen ongevaarlijke voorzet van Kovac voor de graaiende handen van doelman Grim weg. De bal belandde in het eigen doel. De Slowaken konden hun geluk niet op bij die voor onmogelijk gehouden voorsprong en trokken zich vervolgens weer massaal voor het eigen doel terug.

Zeven minuten na de 0-1 raakte de voortdurend doorschuivende Winter, net als tegen Feyenoord schuldig aan te veel balverlies, met een verwoestende uithaal met het linkerbeen de lat. Er moest vervolgens de hulp van scheidsrechter Siric aan te pas komen om Ajax op het juiste spoor te krijgen.

De Kroaat bestrafte in de 25ste minuut een botsing van Bartos met de tot dan onzichtbare linkerspits Wamberto met een strafschop. Verlaat liet zich die kans op eerherstel niet ontnemen: 1-1. Nog bevangen door collectieve boosheid over die gelijkmaker lieten de Slowaken zich een minuut later wederom beetnemen.

Maar nu op een zuiverder manier en wel via een razendsnelle uitbraak op Ajax linkervleugel. Witschge, in die fase van de wedstrijd veruit de beste Ajacied, lanceerde Wamberto en diens lange, hoge voorzet werd door Reuser bij de tweede paal ingekopt (2-1).

De Slowaken waren rijp voor de slacht maar pas na de rust drukte Ajax werkelijk door. Binnen vier minuten was de productie verdubbeld nadat Knopper een voorzet van Laudrup mocht inkoppen en vervolgens Wamberto, goochelend op de achterlijn, Machlas een niet te missen mogelijkheid bood.

Het intikkertje voor open doel inspireerde Machlas vijf minuten later tot een afronding van een mooi driehoekje met Winter en Laudrup (5-1). Het zal het zelfvertrouwen van de Griek goed hebben gedaan, hoewel hij ook gisteren allerminst een sterke indruk maakte.

Waarbij moet worden aangetekend dat zijn ploeggenoten nog altijd niet het goede oog hebben op de wijze waarop positie kiest. Met name Knopper, als rechtermiddenvelder in minder goeden doen dan de laatste tijd, en Winter grossierden in verkeerde passes op Ajax' duurste kracht.

Wamberto maakte twintig minuten voor tijd de zes vol en kennelijk was de publieksjury in de Arena zo onder de indruk van diens optreden dat hij maar tot man of the match werd verkozen.

Meer over