Ajax en FC Utrecht moeten vaderlandse eer - en punten - redden in Europa

Ajax stelt in het prille seizoen teleur, FC Utrecht verrast met goed voetbal. Beide clubs spelen donderdagavond 'Europees', vooral voor Ajax is succes nodig.

Willem Vissers
Donny van de Beek van Ajax in duel met Jurgen Skjelvik van Rosenborg tijdens de eerste wedstrijd tussen de clubs. Beeld anp
Donny van de Beek van Ajax in duel met Jurgen Skjelvik van Rosenborg tijdens de eerste wedstrijd tussen de clubs.Beeld anp

Hoe raar het ook klinkt: in zekere zin is de relatief bescheiden Europa League in sportief en zelfs in financieel opzicht een mooier podium voor Nederlandse clubs dan de geldmachine Champions League. Zeker voor Ajax, dat vorig seizoen de finale bereikte van het tweede clubtoernooi van Europa.

Was het spelen van de finale in de Champions League een reële optie geweest? Welnee. Terwijl kleinere clubs zich rijk rekenen met alleen al de deelname aan de Champions League, die pakweg 25 miljoen bruto oplevert, toucheerde Ajax indirect een veelvoud dankzij de vertoonde kunsten in de helverlichte etalage van de op papier minder aantrekkelijke Europa League. Doldwaze aanvalsavonturen tegen Schalke en Lyon lokten het grootkapitaal naar de Arena, waar duizelingwekkende transfersommen werden afgetikt.

Verdediger Davinson Sanchez is na één seizoen Ajax voor 42 miljoen euro aan Tottenham Hotspur verkocht. Op spits Kasper Dolberg is deze week door Monaco 50 miljoen geboden, volgens de Telegraaf. Ajax schijnt vooralsnog nee te zeggen in het spel. Waren die twee spelers uit de as van het elftal zo duur geweest als alleen de resultaten in de eredivisie bepalend waren geweest? Welnee. Daarbij leverde aanvoerder Davy Klaassen 27 miljoen op van Everton, verkocht Ajax de reserves Tete en Riedewald voor goed geld en profiteerde ook trainer Peter Bosz van de finaleplaats.

Leve de Europa League dus. Waarom een bijrol in Carré, als de ovatie in de Nieuwe De La Mar lonkt? Hoe funest Europees succes ook moge zijn voor de opbouw van een elftal, het is zaak in elk geval deel te nemen aan de Europa League. En juist die deelname staat voor Ajax hevig onder druk door een belabberd optreden tegen Rosenborg, vorige week. De andere Nederlandse deelnemer aan de laatste voorronde, FC Utrecht, mag na de thuiszege op Zenit St. Petersburg juist trots zijn.

Kasper Dolberg. Beeld getty
Kasper Dolberg.Beeld getty

WK-kansen

Alles kan donderdag, met Ajax en FC Utrecht in moeilijke uitwedstrijden. Utrecht staat met 1-0 voor tegen Zenit, Ajax met 1-0 achter tegen Rosenborg. De laatste twee donderdagen van augustus doen hun naam sowieso eer aan, door hun turbulente karakter. Op 31 augustus is de interland Frankrijk - Nederland, cruciaal voor de WK-kansen. Op 24 augustus trachten Ajax en FC Utrecht te voorkomen dat Nederland met slechts twee clubs (Feyenoord en Vitesse) actief is in de groepsfase van de twee Europese bekers.

FC Utrecht verrast, met twee reeds doorstane voorronden en twee gewonnen competitieduels. Menigeen ziet in het elftal van trainer Erik ten Hag zelfs een kampioenskandidaat. Dat is wat overdreven gesteld, maar Utrecht blaakt van zelfvertrouwen en trots. De club zag tal van spelers vertrekken, onder wie dragende pionnen als Haller, Amrabat, Barazite en Brama. Veel anderen kwamen, van talenten als Dessers en Van de Streek tot de ervaren Emanuelson. Utrecht, met ook bijvoorbeeld Janssen en Braafheid, beschikt over een interessante mix van voetballers, inclusief mannen die weten wat internationale duels vragen. De nieuwe formatie presteert meteen.

Trainer Eric ten Hag. Beeld anp
Trainer Eric ten Hag.Beeld anp

Thuis winnen van de Russische topclub Zenit St. Petersburg is een prestatie van formaat, zeker gezien het puike voetbal van het elftal van de veelgeprezen Ten Hag. Niemand zal het Utrecht euvel duiden als het nog misgaat, in het schitterende stadion voor het WK.

Bij Ajax is het net andersom. Gezien de naam van de club en de van Manchester United verloren finale vorig seizoen is een struikeling tegen Rosenborg, koploper van Noorwegen, een afgang, zowel in sportief als financieel opzicht. Ook bij Ajax is twijfel gerezen over het transferbeleid, zo zei directeur voetbalzaken Overmars bij de NOS. Wederom staat tegenover de uittocht geen ruimhartige, kwalitatieve intocht.

Voormalig trainer Frank de Boer gaf na de uitschakeling in de voorronde van de Champions League tegen Rapid Wien in 2015 toe dat het misschien onverantwoord is, om met zoveel jeugd te spelen. Daarvan is weinig geleerd. Vorig seizoen trok Ajax spelmaker Ziyech pas aan toen de Champions League uit zicht was. Nu zijn met Klaassen, Traoré en Sanchez drie sleutelspelers vertrokken, terwijl afgezien van Huntelaar vooral jeugd is aangetrokken, zoals de nog niet inzetbare krachten, de Oostenrijker Wöber en de Colombiaan Orejuela. Vermoedelijk keert de veelvuldig geblesseerde Siem de Jong terug bij Ajax.

Anderzijds: ook met de huidige selectie moet Ajax winnen van Rosenborg. Zeker is alleen dat de gevolgen van uitschakeling verstrekkend zullen zijn voor het totale Nederlandse voetbal. Vanaf volgend seizoen spelen alle Nederlandse clubs voorronden, zelfs de kampioen. In het seizoen daarna treedt licht herstel in op de Europese ranglijst, vooral dankzij het goede jaar van Ajax. Maar het huidige seizoen is ook van invloed op die periode en de jaargang is desastreus begonnen, mede omdat PSV zowel thuis als uit verloor van Osijek en geen Europese duels meer speelt.

Mochten Ajax en Utrecht verdwijnen, dan resteren slechts twee clubs. Historisch weinig, voor de maand september. Dan worden de punten van Feyenoord en Vitesse voor het landenklassement gedeeld door het aantal clubs aan de start van het seizoen: vijf dus. Theoretisch zijn Real Madrid, Paris SG en AS Roma straks tegenstanders van Feyenoord in de groepsfase van de Champions League. Aantrekkelijk en uitdagend, maar zoveel punten zal de kampioen normaliter niet halen. Ook Vitesse loot een moeilijke groep.

Ajax en Utrecht kunnen de schade voor Nederland beperken. Gebeurt dat niet, dan zal het onophoudelijk blijven donderen tot volgende week in Parijs, als Oranje Frankrijk treft.

Meer over