Ajax draait eindeloos hetzelfde rondje

Zelfs de 1-0-zege op ADO Den Haag kan zondag niet verhullen dat Ajax een rouwproces doormaakt na een verloren seizoen. Ondanks de nederlaag van PSV bij Feyenoord gelooft coach Frank de Boer niet in een volgende inhaalrace. Drie dagen na de aftocht van zijn ploeg in de Europa League lijkt de slecht bezette Arena op een graftempel. De lege plekken voelen tevens als een protest tegen het stroperige spel van de aftredende kampioen.

Robert Misset
Ajax-aanvaller Ricardo Kishna met ADO-spelers Roland Alberg (links) en Aaron Meijers. Beeld EPA
Ajax-aanvaller Ricardo Kishna met ADO-spelers Roland Alberg (links) en Aaron Meijers.Beeld EPA

Een typerend beeld uit de slaapverwekkende eerste helft. Veltman legt breed op Klaassen, die de bal doortikt naar Serero. Breed, terug, breed, na een langdurige rondo zijn we terug bij af en heeft Veltman balbezit op eigen helft. Schöne krijgt de bal op rechts en speelt - uiteraard - terug op Van Rhijn. Dan breed naar Moisander en zowaar een bal vooruit, in een niemandsland. Ajax voetbalt als een elektrische speeltrein, die eindeloos hetzelfde rondje draait en dus voorspelbaar bij het eerste station uitkomt.

Het grote manco bij Ajax in zo veel thuisduels is het gebrek aan diepgang, terwijl de ploeg met Kishna en El Ghazi over klassieke buitenspelers beschikt. Toch is het positiespel even stroperig als inefficiënt. Het publiek verveelt zich zondag opzichtig.

Ajax-coach De Boer ziet de verlaten stoeltjes niet als een statement, maar een zonnig terras in Amsterdam blijkt vaak aantrekkelijker dan een bezoek aan de Arena.

Ajax denkt te veel achteruit. Na de moeizame ontsnapping tegen Excelsior mist de ploeg wederom het gif en de flair om een verdedigend ingestelde ploeg als ADO kapot te spelen. Ajax lijkt ook bevangen door apathie, terwijl het zwakke ADO niet meer doet dan tegenhouden. Binnen de seconde herovert Ajax de bal en dan begint het team aan het zoveelste breiwerkje rond de middencirkel.

Hoog ritme

Na een uur vinden de bijna 50.000 fans - volgens de opgave van Ajax - het genoeg en klinkt een hels fluitconcert vanaf de tribunes. De Boer zegt dat hij ook graag een hoger baltempo had gezien. 'Pas na rust zag ik combinaties in een hoog ritme, we hadden vaker de diepte kunnen zoeken. We hadden niet de capaciteiten om deze Haagse muur te slechten. En dat vind ik jammer voor het publiek.'

Blijven de fans niet weg, omdat het spel van Ajax al te lang niet om aan te zien is? 'Ik hoop het niet', zegt De Boer. Het gemor in de Arena klinkt echter als een aanklacht. Toch wenst De Boer de Ajaxdoctrine te bewaken. 'We willen graag aantrekkelijker voetballen. Je kunt de bal ook blind naar voren knallen, maar dat is onze stijl niet. We hebben de tegenstanders bij de strot en knijpen niet door. En ik kan moeilijk van ADO verlangen dat we meer ruimte krijgen.'

Lopen de spelers te veel in de pas bij bovenmeester De Boer, zoals oud-Ajacied Demy de Zeeuw suggereerde? Koester artiesten als Kishna, was de boodschap van de middenvelder van NAC. Maar Kishna lijkt gevangen in een ondoorzichtige strijd tussen zijn zaakwaarnemer Mino Raiola en De Boer en is voor rust tegen ADO alleen op een aardig hakje te betrappen.

Na een uur valt hij uit met een knieblessure, zodat Raiola De Boer niet meteen ter verantwoording hoeft te roepen voor een eventuele wissel. El Ghazi heeft zondag aanvankelijk moeten plaatsmaken voor Schöne, die alleen nog rendement heeft met zijn vrije trappen. Op aangeven van de Deen schampt Klaassen de bal met het hoofd, waarna ADO-invaller Houtkoop onbedoeld het laatste zetje geeft: 1-0.

Aanval

Zo krijgt ADO het loon van de angst, al toont trainer Henk Fräser zich zowaar tevreden met de verdedigende discipline in zijn ploeg. Het valt niet te hopen dat de nieuwe Chinese eigenaren op deze wijze de wereld willen veroveren met ADO, dat pas na de 1-0-achterstand de aanval zoekt.

Na het echec voor Ajax in de Europa League tegen het Oekraïense Dnjepr Dnjepropetrovsk heeft De Boer bijna de halve ploeg vervangen om met 'frisse spelers de zware kater weg te spoelen'. Het effect is nihil. Voor het eerst dit jaar heeft Sigthorsson een basisplaats. De IJslandse spits begint met een aardige aanname, maar komt vervolgens niet in het spel voor. Het wordt tijd dat de jonge Zivkovic wordt klaargestoomd voor het grote werk. Milik, ook een centrumspits, krijgt als invaller geel na een schwalbe.

De opluchting bij De Boer na het afzichtelijke duel verraadt de gemoedstoestand bij Ajax, dat dit seizoen in alles een stap achteruit heeft gezet. Een tweede plaats als hoofdprijs voor een team dat het publiek al tijden niet vermaakt; je zou bijna een nieuwe revolutie wensen bij Ajax.

Meer over