Ajax dichtbij Europese halve finale na flitsende overwinning op Schalke 04

De eclatante vorm die Ajax de laatste weken in de competitie toont, werd vanavond overtuigend doorgetrokken op internationaal niveau tegen Schalke 04, een opponent met een salarishuishouding die vijf keer zo fors is als de Amsterdamse. In een hevig meelevende Arena brachten twee treffers van Davy Klaassen de halve finale van de Europa League behoorlijke dichtbij. Enige smet was de score, 2-0. Dat had makkelijk 4-0 kunnen zijn.

Justin Kluivert en Davy Klaassen juichen na de eerste goal. Beeld photo_news
Justin Kluivert en Davy Klaassen juichen na de eerste goal.Beeld photo_news

Ajax liet net als de voorbije maand tegen Feyenoord, AZ en NEC lichtvoetigheid hand in hand gaan met mans poetswerk. In bijna iedere Ajax-speler schuilt een artiest en een beuker, bij de een is de verhouding 45-55, bij de ander 70-30, maar bij niemand 100-0, zoals voorheen vaak het geval. Het blijft eeuwig zonde dat Hakim Ziyech nooit een middenveld met Klaassen zal vormen in Oranje, door zijn keuze voor het Marokkaans elftal. Wat een indrukwekkend veelzijdig tandem is dat geworden. Donderdagavond werden ze bovendien perfect aangevuld door de jonge Van de Beek, die de geschorste Schöne verving.

Bij de bezoekers kreeg oud-Ajacied Huntelaar slechts twintig minuten speeltijd. De ontvangst in de Arena was warm. De Nederlandse spits kon nauwelijks gevaar stichten, net als zijn ploeggenoten.

Ploeg in transitie

Schalke is een ploeg in transitie. Het moet jonger, flitsender, dynamischer, wetenschappelijker zoals de huidige Duitse tijdgeest voorschrijft. Dergelijke ploegen willen nog wel eens verdwalen. Donderdag was het zo'n avond, al was dat ook zeker de verdienste van de op drift geraakte thuisploeg.

Schalke-talenten als Meyer, Goretzka en Schöpf heersten het weekeinde ervoor tegen Wolfsburg, maar donderdagavond sneeuwden ze onder op het door Ajax gedomineerde middenveld. De jonge Schalke-back Kehrer zal duizelig zijn geweest na afloop door Ajax' dribbelkoning Younes, veruit de beste Duitser op het veld.

Toch staat Schalke in Duitsland bekend als scout- en opleidingsclub bij uitstek. In die zin vergelijkbaar met Ajax, waarvan het eerste eeuwig in ombouw is. Met Manchester United en Olympique Lyon als zwaarste overgebleven broeders op weg naar finalestad Stockholm ruiken beide clubs de al decennia niet meer waargenomen geur van Europees zilverwaar.

Sanchez in duel met Huntelaar. Beeld photo_news
Sanchez in duel met Huntelaar.Beeld photo_news

Waar Ajax nog in een felle titelstrijd verwikkeld is, kan middenmotor Schalke alle kaarten op de Europa League zetten. Ajax-coach Bosz spreekt niet van één specifieke prioriteit. Zijn selectie blijkt breed genoeg om de net weer fitte topscorer Dolberg en aankoop Neres op de bank te laten starten.

Kluivert (rechtsbuiten) en Traoré (spits) namen de honneurs waar met wisselend succes. Kluivert maakte weinig klaar tegen de potige routinier Aogo, maar scoorde met een assist op Klaassens klinische 2-0 kort na rust toch een voldoende. Meer gevaar kwam van de andere kant waar Younes zijn landgenoten wilde laten zien hoezeer hij gegroeid is in Amsterdam. In de 22e minuut glipte hij tussen Kehrer en Schöpf door, die laatste greep hem binnenkant dij vast. Younes ging gretig neer, waarop arbiter Karasev naar de strafschopstip wees.

Aanvoerder Klaassen miste dit seizoen al tweemaal van elf meter, maar schoot ditmaal hoog en hard de 1-0 tegen de touwen. Want zo'n avond was het dus, er lukte veel, zo niet alles bij Ajax. Hoewel dan had Traoré of Younes wel de 3-0 moeten maken, maar tot vier keer toe bracht Schalke-keeper Fährmann uitstekend redding. Van de Beek ramde een kwartier voor tijd ook nog op de lat.

Dolle vreugde bij Traoré, Van de Beek, Klaassen en Younes na de 1-0 uit een penalty. Beeld anp
Dolle vreugde bij Traoré, Van de Beek, Klaassen en Younes na de 1-0 uit een penalty.Beeld anp

Arbeidsethos

Slangenmens Traoré viel verder op door zijn arbeidsethos, net als die andere baltovenaar Ziyech. Hij was het die Younes op weg naar diens valpartij lanceerde met een magnifieke krulpass, hij was het die nuttige slidings en meters afwisselde met een geweldige volley in de middencirkel naar de rechterkant, een kaats binnendoor en een schot uit de heup. In de zomer hoopte Hoffenheim hem al aan te trekken, inmiddels zal de hele Bundesliga hem op de korrel hebben.

Achter en naast hem stonden de soldaten Viergever, Veltman, Klaassen, Sánchez en Van de Beek en de ingevallen De Ligt, die opvallend veel duels wonnen van hun fysiek sterker geachte opponenten. Schalke zal zich over een week van een heel andere kant moeten tonen. Daar is het toe in staat. 'Als je denkt dat je ze hebt liggen, kunnen ze ineens overeind komen', zei ex-Schalke-spits Youri Mulder.

Aanvoerder Davy Klaassen juicht na zijn benutte penalty. Beeld anp
Aanvoerder Davy Klaassen juicht na zijn benutte penalty.Beeld anp
Meer over