Ajax compenseert tegen FC Emmen met 5-0 winst

FC Emmen bleek voor Ajax zaterdagavond het ideale tussenstation op weg naar de return tegen PAOK Saloniki, waarin de landskampioen zich moet zien te plaatsen voor de play-offs van de Champions League. Met een 5-0 zege op Emmen werd de aarzelende seizoensstart tegen Vitesse (2-2) gecompenseerd, al is PAOK van een ander kaliber.

Hakim Ziyech viert de 4-0 van Huntelaar met zijn ploeggenoten.  Beeld BSR Agency
Hakim Ziyech viert de 4-0 van Huntelaar met zijn ploeggenoten.Beeld BSR Agency

‘Ik denk dat we weer een aardige selectie hebben neergezet’, zei Ajax-directeur Edwin van der Sar, in zijn dankwoord aan de supporters. Vrijdag maakte de club bekend dat na David Neres ook Hakim Ziyech zijn contract heeft verlengd tot 2022. De Marokkaanse international werd hartstochtelijk toegejuicht en hij manifesteerde zich ook tegen FC Emmen als aanjager en architect.

Natuurlijk lijdt Ziyech wel eens balverlies, waarmee hij zijn team soms in verlegenheid brengt. Maar met zijn sublieme balgevoel en inzicht is Ziyech ook de regisseur van Ajax geworden. Kijk hoe Ziyech met een pass als een penseelstreek Tadic bedient, waarna de aanvoerder de bal keurig aflegt op Donny van de Beek: 1-0. En hoe hij een schitterend kwintet met Tagliafico, Neres, Tadic en Van de Beek bekroont voor de 2-0.

Technisch directeur Marc Overmars weet dat nog één handtekening ontbreekt om het fundament onder het team overeind te houden. Van de Beek is nog altijd onderdeel van een pokerspel bij Real Madrid dat hem al dan niet zou willen overnemen. Nu jaagt Real met aartsrivaal Barcelona op Neymar en Van de Beek zou niet de eerste keuze zijn van trainer Zidane. In Amsterdam weten ze het wel. ‘Donny, nog een jaar’, zongen de Ajax-fans.

Alsof hij zijn marktwaarde nog eens wilde onderstrepen, benadrukte Van de Beek dat hij met zijn diepgang en functionele techniek moeilijk te vervangen zal zijn. Zijn hakjes waren van een grote schoonheid en evenals vorige week tegen Vitesse was Van de Beek ook de afmaker, na alweer een virtuoze aanval. En bij de beslissende treffer vlak na rust behield Van de Beek het overzicht.

Het was een doelpunt voor de leerboeken, opgediend als kaviaar. Tagliafico leek na een demarrage de bal te verspelen, maar net op tijd speelde de Argentijnse linksback Neres aan. Tadic liet de bal slim lopen na de voorzet van de Braziliaan en Van de Beek zag meteen dat Ziyech er beter voorstond. Met links passeerde Ziyech doelman Telgenkamp, alsof hij een stoomcursus ‘zo rond je een aanval af’ gaf aan de leerlingen uit Emmen.

De 4-0 van invaller Huntelaar was een klassieke spitsengoal, een flitsende uithaal met de wreef. En vlak voor tijd liet de 35-jarige Huntelaar opnieuw zien dat reserve Dolberg ook dit seizoen op de spitspositie twee concurrenten heeft. Met een kopbal passeerde hij Telgenkamp, al duurde het wel erg lang voor de VAR zijn zegen gaf aan de vijfde treffer van Ajax.

Al na 38 seconden schoot Neres op de paal en het was slechts afwachten hoe hoog de uitslag zou worden. Vorig seizoen scoorde Ajax tien keer in twee ontmoetingen met FC Emmen, dat zich bij het eerste bezoek aan de Johan Cruijff Arena tegen wil en dank als een café-elftal presenteerde.

Trainer Dick Lukkien verrichte een klein wonder door Emmen bij het debuut in de eredivisie als 14e te laten eindigen. Prompt kon Lukkien de selectie drastisch renoveren, omdat voetballen in Drenthe niet langer als een verbanning voelt. De kern is aardig intact gebleven en met Bijl en de Deense vleugelaanvaller Laursen, die vier jaar bij Jong PSV speelde, kwam Emmen soms tot aardige aanvalspatronen.

Iets te kiezen

Ajax wilde het duel snel beslissen in de wetenschap dat dinsdag na de 2-2 in Salonog een lastige confrontatie met PAOK wacht. Tadic duwde de bal over de lijn, nadat invaller Promes de bal op aangeven van Ziyech tegen de paal tikte: 3-0. Prompt kreeg ook Tadic rust, nadat eerder Mazraoui en Neres waren gewisseld. Promes leverde als invaller twee assists, als bewijs dat coach Ten Hag dit seizoen wat te kiezen heeft.

Emmen kon Ajax uiteraard geen pijn doen, Ten Hag constateerde dat zijn team dit keer wel 90 minuten bij de les bleef. PAOK Saloniki profiteerde met twee goals optimaal van de wanorde bij Ajax in het laatste kwartier voor rust, waarbij ook de kopkracht van de naar Juventus vertrokken De Ligt werd gemist.

Tegen Emmen koppelde Ten Hag de Argentijn Martinez in het hart van de defensie aan Veltman, die zich in Saloniki liet afbluffen bij een kopduel. Het mag Ajax niet nog eens overkomen, want alle investeringen voor dit seizoen zullen verbleken wanneer de groepsfase van de Champions League niet wordt gehaald.

Meer over