Ajax brengt glimlach met aantrekkelijk aanvalsvoetbal en plaatsing voor kwartfinale

Ajax bracht donderdag een glimlach terug op het bleke gezicht van het Nederlandse voetbal. De plaatsing voor de kwartfinales van de Europa League is een oppepper voor de club zelf, maar ook voor het land dat keldert op de internationale hitlijsten en twijfelt aan zijn identiteit.

Kasper Dolberg van Ajax heeft de 2-0 gescoord tegen FC Kopenhagen in de Europa League. Beeld anp
Kasper Dolberg van Ajax heeft de 2-0 gescoord tegen FC Kopenhagen in de Europa League.Beeld anp

Uitgerekend Ajax houdt vast aan die identiteit van dominantie, initiatief en aanvalsvoetbal, desnoods uitgevoerd door lichtgewichten. Trainer Peter Bosz is de protagonist van voetbal dat niet alleen winnend hoeft te zijn, maar ook aantrekkelijk. Voetbal is immers ook amusement, zeker in Amsterdam. In de hoofdstad van kunst en branie willen ze spel dat beroert of, liever nog, verrukt.

In de sfeervolle Arena zette Ajax de noeste arbeiders van Kopenhagen verdiend opzij (2-0, na de nederlaag met 2-1 in Denemarken). De club vindt zich vrijdag dus terug in de schaal voor de loting. De nummer twee van de stand in de eredivisie bereikte voor het eerst sinds 2003, toen in de Champions League met trainer Koeman, de beste acht van een Europees toernooi. Terwijl voorganger Frank de Boer weleens mijmerde over een gewonnen Europa League, doch steeds vroegtijdig struikelde, loeren Bosz en zijn mannen al in zijn eerste jaar op succes.

Bij vlagen uitstekend

Na een stroef begin voetbalde Ajax bij vlagen uitstekend, met staaltjes waarvan ze in Amsterdam houden: mooie techniek, dieptepasses, aanvalspatronen, ook na de 2-0. Vooral scheidsrechter Kruzliak uit Slowakije, die in negentig minuten meer floot dan Nijhuis in een seizoen, haalde het tempo uit de wedstrijd.

Ajax verzorgde zijn optreden met zeven buitenlanders in de basisploeg, onder wie de twee beste Denen op het veld: Schöne en Dolberg. Maar ook voor Oranje lonkt perspectief. De 17-jarige Matthijs de Ligt bijvoorbeeld stond opnieuw in de basisploeg, net als de 19-jarige Donny van de Beek, die weer werd vervangen door de eveneens 19-jarige Frenkie de Jong. De Ligt heeft inzicht, is sterk en bikkelhard. Hij is nog volop in de leer, maar het talent druipt van zijn turbodijen.

De vaak zo bekritiseerde flankspelers gaven Ajax donderdag de vleugels die de zachte landing in de kwartfinales mogelijk maakten. Amin Younes en Bertrand Traoré krijgen doorgaans veel kritiek te verduren. Hun rendement is te laag. Ze scoren te weinig en ze geven te weinig panklare voorzetten. Trainer Bosz blijft zijn vertrouwen in het duo uitspreken, hoewel hij voortdurend vragen krijgt wanneer hij Kluivert of nieuweling Neres nu eens opstelt.

De kritiek is niet helemaal loos. Feit is dat Dolberg te weinig tot scoren komt uit voorzetten van de twee. Dat is ook lastig, omdat de rechtsbenige Younes op links speelt en de linksbenige Traoré op rechts. Ze trekken veelvuldig naar binnen, om ruimte te scheppen voor opkomende backs en ook om zichzelf te plezieren.

Precies de combinatie van die twee factoren leverde de 1-0 op, halverwege de eerste helft. Younes zette aan voor een heerlijke dribbel van de linkerflank naar het centrum, waarbij hij op volle snelheid menig been omzeilde. Doelman OIsen stopte zijn ziedende schot, waarna Traoré de terug stuitende bal inkopte. Tot die tijd had Ajax het lastig met de fysiek sterke Denen. Bovendien was gelegenheidsaanvoerder Veltman (Klaassen was geschorst) al geblesseerd uitgevallen na een wat onbezonnen tackle.

Bertrand Traoré scoort de 1-0. Beeld anp
Bertrand Traoré scoort de 1-0.Beeld anp

Maestro Ziyech

Ajax voetbalde in zijn beste periode, het tweede deel van de eerste helft, met flair. Het was schitterend om te zien hoe maestro Ziyech zichzelf lanceerde, hoewel hij de bal in vrije positie naast schoot. Op majestueuze wijze legde Traoré de bal na een wilde trap van doelman Onana morsdood op zijn voet. Ajax benutte de blessuretijd voor de tweede treffer, die de marge naar veilige proporties bracht. Okore, vervanger van de geschorste verdediger Jörgensen, beging na een slim passje van Ziyech een onnozele overtreding op Dolberg, die zich zelf ontfermde over de strafschop.

Kopenhagen kon niet anders dan meer risico nemen na rust, omdat de ploeg van trainer Solbakken sowieso moest scoren om minimaal een verlenging af te dwingen. Het offensief, of wat daarvoor moest doorgaan, leverde nauwelijks kansen op. Ajax had elke spanning kunnen wegnemen als Traoré de bal in het doel had getild, in plaats van ernaast. Dolberg raakte na een strakke voorzet van Viergever de paal en later het dijbeen van doelman Olsen. De Denen waren af en toe dreigend, maar het stelde weinig voor. Ajax blijft op twee fronten strijden: Europees en in de eredivisie. Zondag is het daarbij weer een ander verhaal: Excelsior-uit.

Meer over