Ajax-aanhang vermaakt zich alleen met Sinouh

De enige Amsterdammer die zaterdag voor vermaak zorgde in Waalwijk ging gekleed in het keeperstenue van RKC en stond zó te stuntelen, dat de Ajax-aanhang spontaan vergat hoe bedroevend slecht het spel van de koploper was....

Niettemin werd de 1-0 overwinning, door zowel spelers als fans, uitbundig gevierd. Het onderstreepte nog maar eens hoe hard Koemans selectie hunkerde naar succes.

Met zijn eenmans clownsact zorgde RKC-doelman Khalid Sinouh, Amsterdammer van geboorte, voor vertier op een avond dat Ajax op zoek ging naar herstel voor twee kansloze nederlagen, in Heerenveen en Utrecht. Uiteindelijk was alleen het resultaat een positieve trendbreuk met de twee laatste confrontaties.

Gebleven was het initiatiefloze, angstige spel. Maar verdwenen waren de bedrukte gezichten en de verongelijkte commentaren. Sterker nog: Koeman sprak welwillende woorden, Van der Vaart balde de vuist triomfantelijk en De Jong voerde demonstratief een dansje op.

Het zal opluchting zijn geweest in plaats van vreugde. Want tekenen van herstel toonde Ajax niet of nauwelijks in een wedstrijd, die duidelijk maakte waarom RKC zich na jaren van voorspoed nu moet verzoenen met de elfde plaats op de ranglijst.

Spits Hoogendorp en aankoop Vasconcelos begonnen op de reservebank, rechtsback Boulahrouz was de spits. Dat was veelzeggend.

Typerend was eveneens de totstandkoming van het enige doelpunt, dat voor tweederde deel een blauw-geel RKC-signatuur droeg. Een hoekschop van Van der Vaart, zes minuten voor rust, werd onbedoeld doorgekopt door Boulahrouz en achter Sinouh gewerkt door verdediger Olfers, 0-1.

Cynisch kan worden vastgesteld dat Ajax voor de derde keer op rij niet scoorde. Tegen Heerenveen (4-1) passeerde Hansson zijn eigen doelman Waterman, in Utrecht (1-0) creëerde Ajax geen enkele kans en in Waalwijk was het dus Feyenoord-huurling Olfers die de apathische Amsterdamse voorhoede te hulp schoot.

'Het baart me nog geen zorgen', zei Koeman na afloop, wetend dat spits Ibrahimovic bijna volledig is hersteld. 'Tegen Utrecht hebben we niet één kans gecreëerd, dat ging nu beter. Maar ik geloof niet dat de doelpunten lang op zich zullen laten wachten. Want de kwaliteit is aanwezig.'

Uiteraard valt tegen die laatste constatering niet zoveel in te brengen, al blijft het de vraag of de aanvallers wel renderen in de samenstelling, die Koeman in Waalwijk had uitgedacht.

Anastasiou kwam als diepste spits nauwelijks in het stuk voor en Koeman had natuurlijk niet voor niets al in een eerder stadium van de competitie vastgesteld dat Sonck als rechtsbuiten niet zijn voorkeur geniet. Niettemin werd de Belg weer eens aan de rechterflank geposteerd, waar hij een ongelukkige wedstrijd afwerkte.

Sonck, nog geen maand geleden voorafgaande aan de oefeninterland tegen Frankrijk gehuldigd als Belgisch voetballer van het jaar 2003, maakte een verloren indruk. Dieptepunt van een teleurstellend optreden was zijn misser, na ruim een uur spelen, op aangeven van Mitea. Vrij voor Sinouh produceerde hij een verbijsterende afzwaaier.

Sonck was een van de vijf nieuwe gezichten in de basisopstelling, ten opzichte van de nederlaag tegen Utrecht. Verder namen Van Damme, Grygera, Sikora en Van der Vaart de plaatsen in van Maxwell (geblesseerd), Obodai, De Ridder, Mitea (allen gepasseerd) en Sneijder (geschorst).

De wissels sorteerden weinig effect. Ajax bleek opnieuw machteloos en de meegereisde aanhang moest zich derhalve vermaken met RKC-doelman Sinouh, die de aandacht op zich vestigde met een aantal merkwaardige missers.

Schijnbaar eenvoudige afstandschoten sprongen van zijn borst en slappe rollertjes glipten door zijn handen. Overigens zonder ernstige consequenties, maar tot groot (leed)vermaak van de meegereisde supporters.

Bij gebrek aan uitzonderlijke prestaties van een Ajax-speler was Sinouh een dankbaar slachtoffer voor de jolige Amsterdamse fans, die, geïnspireerd door de bioscoophit Shouf shouf Habibi! vrijwel de gehele eerste helft Shouf Shouf, Shouf Shouf (kijk, kijk) zongen. Maar hoe goed Sinouh ook keek, zijn zicht bleef troebel.

Meer over