Update

'Afrikaanse voetballers verhandeld aan Azië'

Minderjarige Afrikaanse voetballers van soms nog maar veertien jaar oud worden verhandeld aan clubs in Azië. Daar worden ze gedwongen om een contract te tekenen. Die illegale praktijken komen aan het licht in een onderzoek van de BBC.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Champasak United, een club in Laos, zou bijvoorbeeld spelers uit West-Afrika ondergebracht hebben in een niet-geregistreerde voetbalacademie met de bedoeling ze in de toekomst te verkopen. Van de 23 minderjarige voetballers die in februari zijn gehaald, zouden er nog slechts zes bij de club zitten.

Onder druk van wereldvoetbalbond FIFA en de internationale spelersvakbond FIFPro zijn afgelopen maanden zeventien voetballers vrijgelaten.

Kesselly Kamara, een veertienjarig voetballertje uit Liberia, zegt dat hij gedwongen is om een zesjarig contract te tekenen voor hij in een seniorenteam in de hoogste competitie van Laos kon deelnemen. In zijn contract werd hem salaris en accommodatie beloofd, maar in werkelijkheid kreeg hij nooit betaald en moest hij op de vloer van het stadion slapen met dertig anderen. Kamara is nu terug in Liberia, zegt hij tegen de BBC.

Volgens de reglementen van de FIFA mogen spelers voor hun achttiende verjaardag alleen in het buitenland een contract tekenen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. De club uit Laos zou daar niet aan voldoen.

Kinderhandel? Fode leeft zijn jongensdroom

Het is op een andere schaal, maar Europese clubs hebben er ook een handje van minderjarigen binnen te hengelen. Lees hier een artikel (+) van sportredacteur Mark Misérus, die schreef over de 11-jarige Fodé Fofana, een van de drie Nederlandse spelers in de jeugdopleiding van Barcelona.

Kesselly Kamara ondertekende op 14-jarige leeftijd dit contract. Beeld BBC
Kesselly Kamara ondertekende op 14-jarige leeftijd dit contract.Beeld BBC

Champasak United zegt tegen de BBC niets verkeerd te doen. De FIFA onderzoekt de zaak inmiddels. 'FIFA is in contact met verschillende leden om informatie te verzamelen, de zaak in te schatten en de belangen van minderjarigen te beschermen', aldus een woordvoerder van de wereldvoetbalbond.

Voormalig international

Oud-international van Liberia Alex Karmo zou de jongetjes onder valse voorwendselen naar Azië hebben gelokt. Een journalist uit Liberia noemt de academie in Laos 'fictief' tegenover de Britse omroep. 'Er is geen coach of dokter. Karmo was de zakenman, coach, alles. Het was compleet absurd.'

Karmo ontkent de beschuldigingen. Volgens hem zijn er geen minderjarigen uit Liberia op de voetbalacademies in Laos. De BBC heeft begrepen dat er zeker nog vijf rondlopen.

null Beeld BBC
Beeld BBC
Meer over