Afrika verkoopt zich slecht in race om WK voetbal in 2006

FIFA-preses Blatter zou graag zien dat een Afrikaaans land het WK in 2006 organiseert. Of die wens in vervulling gaat is zeer de vraag....

Het Afrikaanse voetbalcontinent is zeer verdeeld over de vraag hoe het zich zo sterk mogelijk kan verkopen in de race om het wereldkampioenschap voetbal van 2006. Dat heeft ertoe geleid dat na Zuid-Afrika nog vier landen - Egypte, Marokko, Nigeria en Ghana - zich kandidaat hebben gesteld voor de organisatie van dit evenement.

De wereldvoetbalbond FIFA zal medio volgend jaar een beslissing nemen over het land waar het toernooi zal worden gehouden.

De belangstelling van de Afrikaanse landen is vooral groot doordat voorzitter Blatter van de FIFA eerder heeft verklaard dat het zwarte continent in 2006 klaar zou moeten zijn voor de organisatie van zijn eerste WK. Los van die niet onbelangrijke steunverklaring hebben Engeland, Brazilië en Duitsland zich ook officieel kandidaat gesteld.

Met concurrenten van dit kaliber menen bestuurders van de Afrikaanse voetbalbond CAF dat het verstandig zou zijn als de Afrikaanse landen hun handen ineen zouden slaan om samen een gooi naar de organisatie van de WK-eindronde te doen.

Dat voorstel stuit met name op grote tegenstand in Zuid-Afrika, het land dat al meteen na de opheffing van de internationale sportboycot besloot de organisatie van prestigieuze sporttoernooien als het WK voetbal en de Olympische Spelen na te jagen. Vertegenwoordigers van het Zuid-Afrikaanse organisatie-comité hebben de afgelopen weken de andere Afrikaanse landen bezocht en de voetbalbonden gevraagd zich terug te trekken uit de WK-race.

Een Zuid-Afrikaanse zondagskrant suggereerde de afgelopen week zelfs dat daarmee grote sommen geld zijn gemoeid. De directeur van het organisatiecomité Danny Jordaan ontplofte van woede toen hij het artikel onder ogen kreeg. 'We proberen alle Afrikaanse landen op een lijn te krijgen, we hebben geen tijd te verliezen. We hebben voorgesteld om twee miljoen dollar uit de totale WK-winst te reserveren voor de ontwikkeling van het totale Afrikaanse jeugdvoetbal. In andere zin hebben we niet over geld gesproken.'

Zuid-Afrika heeft dankzij de steun van de nationale rugbyfederatie de beschikking over tien geschikte WK-stadions en denkt daarmee een voorsprong te hebben op de andere Afrikaanse kandidaten. 'Het WK-rugby in 1995 heeft bewezen dat we over de ruimte en de infrastructuur beschikken die nodig is om een dergelijk toernooi te organiseren', aldus Jordaan, die rekent op de steun van de Afrikaanse, Aziatische en Midden- en Zuid-Amerikaanse vertegenwoordigers in de FIFA.

Het meest onzeker is echter de steun van de Afrikaanse FIFA-leden. Zij hebben zich althans tot dusver niet openlijk voor Zuid-Afrika uitgesproken. Dat heeft ook te maken met het feit dat Marokko zich voor de derde keer in de strijd heeft gemengd. Het Noord-Afrikaanse land was ook in 1994 en 1998 van de partij, maar legde het toen af tegen de Verenigde Staten en Frankrijk. De voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond Hamid Lahbadi verklaarde deze week tegenover het persbureau Reuters dat hij voldoende steun verwacht van de overheid voor de WK-plannen in Marokko. Bovendien meent hij dat het Marokkaanse bod dat van alle concurrenten overtreft, het Zuid-Afrikaanse incluis. Daarbij wordt niet nagelaten te wijzen op het feit dat Marokko statistisch aanmerkelijker veiliger is dan Zuid-Afrika.

Niettemin blijft het streven van de voorzitter van de overkoepelende Afrikaanse voetbalbond Issa Hayatou, die ook vice-voorzitter van de FIFA is, erop gericht om de belangen van de kandidaten te bundelen teneinde één sterke Afrikaanse kandidaat naar voren te kunnen schuiven. 'Dat zou onze kansen aanmerkelijk vergroten.'

In dat licht moet ook de kandidatuur van Ghana worden gezien. Voorzitter Alhaji Juwal geeft toe dat zijn land de economische kracht noch de infrastructuur bezit om een dergelijk groot toernooi te organiseren. In Accra is weliswaar een stadion met een capaciteit voor 100 duizend toeschouwers beschikbaar, maar overige accommodaties zijn ontoereikend. Bovendien zijn er in het hele land slechts drie viersterrenhotels met elk een capaciteit van 150 tot 220 bedden beschikbaar.

Voorzitter Juwal wil met de kandidatuur van Ghana een poging wagen om juist zoveel mogelijk Afrikaanse landen (Zuid-Afrika, Nigeria, Egypte, Marokko, Ghana, Ivoorkust, Kameroen en Tunesië) bij de organisatie van het WK te betrekken. 'Met zo'n gecombineerd Afrikaans bod kan de FIFA niet om ons continent heen', aldus Juwal.

Zuid-Afrika en Marokko hebben daarover een andere opvatting; ze voelen zich sterk genoeg om alleen de strijd met Engeland, Duitsland en Brazilië aan te gaan.

Meer over