Afhaken van Vlaar domper voor Oranje

Hij leeft als een monnik voor zijn sport en toch wordt Ron Vlaar achtervolgd door blessureleed. Nu speelt zijn kuit weer op.

Ron Vlaar en bondscoach Guus Hiddink tijdens de training van het Nederlands elftal. Beeld ANP
Ron Vlaar en bondscoach Guus Hiddink tijdens de training van het Nederlands elftal.Beeld ANP

Ron Vlaar drinkt geen druppel alcohol en leest boeken over de kracht van de geest. Vlaar staalde zijn lichaam bij een personal trainer. Vlaar rekende af met twee kruisbandblessures. Vlaar taalde lang niet naar een relatie, hij wilde zijn focus behouden.

Ja, Ron Vlaar leeft als een asceet voor zijn sport. Hij kreeg de beloning een jaar geleden op het WK, waar hij uitgroeide tot een van de beste verdedigers van het toernooi. Eindelijk weer een defensiespecialist hors catégorie voor Oranje, zo wreef Guus Hiddink zich in de handen nadat hij een klein jaar geleden het bondscoachschap had overgenomen van Louis van Gaal.

Scheurtje in de kuitspier

En toen zat er ineens een scheurtje in de kuitspier van Vlaar, al voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen goed en wel was begonnen. Het bleek een terugkerende kwetsuur, die zich telkens op een andere plek in de spier manifesteerde. Later speelde zijn knie op. Sinds het WK speelde hij 24 minuten voor Oranje.

Op karakter, zonder veel te trainen om zijn knie te ontlasten, deed hij anderhalve week geleden mee in de (verloren) FA Cupfinale. Vrijdag deed hij niet mee in het vriendschappelijke treffen met de Verenigde Staten (3-4), om er vrijdag tegen Letland te staan.

Tegen de verzamelde pers, gestoken in korte broek, shirt en slippers, ondanks de hevige zeewind, zei Vlaar maandag er nog in te geloven de 'door een gebrek aan ervaring' stroeve EK-kwalificatiecampagne de goede kant op te kunnen sturen.

Ron Vlaar. Beeld anp
Ron Vlaar.Beeld anp

Teleurgesteld

Gisteren moest de verdediger tijdens de training afhaken met malheur aan de kuit. 'Enorm kloten', zei hij door de telefoon. 'Is die knie weer goed, heb ik weer last van mijn kuit. Het schiet een beetje heen en weer, lijkt het wel. Hoe dat kan? Geen idee. Ik doe er alles aan, dat weet iedereen.'

Veel meer wilde hij er niet over zeggen. 'Ik ben te teleurgesteld. Het is een waardeloos jaar. Het enige wat ik nu kan doen is de boel weer zo goed mogelijk optrainen richting de start van het nieuwe seizoen.'

Hiddink vond het niet nodig een extra centrale verdediger op te roepen, hoewel hij Joël Veltman van Ajax al op vakantie had gestuurd. De bondscoach telt er nog genoeg in zijn selectie en ziet in Virgil van Dijk, de robuuste uitblinker bij de Schotse kampioen Celtic kennelijk geen volwaardig alternatief. 'We wegen ook het niveau waarop prestaties tot stand komen mee', zei hij eerder tegen SBS6.

Ook al staat Letland slechts 82ste op de FIFA-ranking en werd het thuisduel met 6-0 gewonnen, met het afhaken van Vlaar is het fundament onder zijn wankele elftal alleen al in mentaal opzicht weggeslagen.

Vrienden

Vlaar en Stefan de Vrij zouden voor het eerst sinds het WK weer het centrum vormen. Vlaar: 'Ook daar had ik echt zin in.'

Hoewel beiden rechtsbenig, voelen ze elkaar perfect aan, zo bleek in Brazilië. Bij hun oude club Feyenoord werden ze vrienden, want ook De Vrij is maniakaal in zijn vakbeleving. Tijdens het duel om de derde plaats met Brazilië met een comfortabele voorsprong en wederom een clean sheet in handen riepen ze elkaar lachend toe: 'Jij bent echt een beest.'

De Vrij bleek zonder zijn kompaan aan zijn zijde een stuk minder soeverein. Een excuus lag wellicht in de overstap naar Lazio Rome die hij 'bewust' maakte om zich te bekwamen in het verdedigersvak. Met succes. Bij Lazio, waarmee hij plaatsing voor de voorronde van de Champions League afdwong, is hij inmiddels een van de populairste spelers.

Stefan de Vrij. Beeld anp
Stefan de Vrij.Beeld anp

Hoop

Die groei in vorm en volwassenheid biedt hoop, daar Bruno Martins Indi maar blijft falen als centrale man. Tegen Amerika was de Porto-verdediger uiterst slordig in de passing, nonchalant in de dekking en afwezig in de coaching. Jeffrey Bruma van PSV oogde naast hem al even weinig doortastend. Bruma heeft ook zijn uitstraling tegen. Hij wekt de indruk alsof hij het allemaal wel even oplost, alsof zijn ervaring bij Chelsea, Hamburger SV en PSV en zijn hoog opgetrokken schouders afdoende angst inboezemen bij tegenstanders om duels te winnen.

Ze kregen weinig hulp van de twee middenvelders Clasie en Wijnaldum, trouwens. De Vrij zag het, uit voorzorg vanwege een recente knieblessure, aan vanaf de reservebank.

Vertrouwen

Ondanks het fiasco in de Arena blijft 4-2-4 het speelplan. Nederland moet winnen en dus aanvallen, vindt Hiddink. Zijn defensieve organisatie gaat voor een groot deel op de schop. Jetro Willems maakt aanspraak op de linksbackpositie, Clasie en Wijnaldum lijken het veld te moeten ruimen. Daley Blind voor de defensie posteren is een reëele optie, naast Wesley Sneijder. Al steekt Blind, getuige zijn lamentabele optreden tegen de VS, ook niet in al te beste vorm.

Het wordt vooral hopen op De Vrij. Dat hij laat zien het ook te kunnen zonder Vlaar, zoals hij eerder deed in de vriendschappelijk ontmoeting met Spanje, eind maart.

Vlaar liet nog weten daar vertrouwen in te hebben. 'Die jongens kunnen het prima invullen.'

Daley Blind in duel met Memphis Depay. Beeld anp
Daley Blind in duel met Memphis Depay.Beeld anp
Meer over