Afgang volleyballers tegen Grieken

Zelfs na twee nederlagen in even zoveel wedstrijden hebben de Nederlandse volleyballers nog een (minieme) kans de volgende ronde te bereiken van het EK in Rusland, om zo iets van hun verloren glorie te hervinden....

ANP

Maar de smadelijke afgang tegen Griekenland (3-2) wierp opnieuw de vraag op wat de kwaliteitsarme ploeg van bondscoach Peter Blangé te zoeken heeft op het toernooi waar de langste mannen met de sterkste armen van het continent de dienst uitmaken.

Tegen de Grieken, die de oude coryfeeën weer hebben opgelapt teneinde zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen, bleek Nederland niet bij machte een voorsprong van 2-1 in sets uit te bouwen naar een overwinning. Dat laatste woord lijkt inmiddels te stammen uit de oudheid.

Volgens Blangé was zijn ploeg alleen in staat Griekenland te verslaan ‘als alles klopt’. Vrijdag bleek dit duidelijk niet het geval te zijn. De ouverture tegen Servië draaide uit op een kansloze nederlaag, omdat de tegenstander veel meer kwaliteit herbergt en Nederland te veel fouten maakte.

Tegen de Grieken, de nummer elf van de wereld, was de ploeg grotendeels gelijkwaardig. Maar dat bleek niets waard, omdat de geslepen mannen van coach Alexandros Leonis er op de juiste momenten met de beslissende punten vandoor gingen.

Blangé zal hebben teruggedacht aan de confrontaties met zijn Helleense collega vorig seizoen, toen hij met Nesselande in de Champions League twee keer kansloos werd gelaten door Iraklis Thessaloniki, waar Leonis aan het roer stond voor zijn gedroomde promotie naar het bondscoachschap.

Veelzeggend was de conclusie die werd getrokken door Blangé, nog maar ruim een decennium geleden de aanvoerder van ’s werelds beste volleyballand. Hij zei bang te zijn ‘dat we moeten accepteren dat dit momenteel het niveau is van het nationale team’, dat ‘gewoon niet goed genoeg is om mee te kunnen doen op het EK.’

Dat laatste moge volgens hem blijken wanneer zijn spelers worden afgezet tegen de uit de kluiten gewassen aanvalskanonnen van de concurrentie. Treffend was het verschil in score tussen Robert Horstink, de beste aanvaller aan Nederlandse zijde, en zijn Griekse opponent Nikolaos Roumeliotis. Horstink kwam tot vijftien punten, Roumeliotis sloeg er liefst tien meer bijeen onder EK-onwaardige omstandigheden.

In Sint-Petersburg kwamen woensdag bij de training al de bouten omhoog uit de ongelijke vloer, en rondom het veld steken nietjes uit het tapijt. In de derde set van Griekenland-Nederland werd de wedstrijd tien minuten stilgelegd nadat het licht in de hal was uitgevallen.

Voor Nederland is de kans uiterst klein dat eenzelfde afgang wordt voorkomen als twee jaar geleden, toen het EK de val van bondscoach Harry Brokking inleidde. Zelfs als Duitsland met 3-0 wordt verslagen, is de ploeg afhankelijk van de resultaten van de groepsgenoten in een ultieme poging het gezicht te redden.

Meer over