Afellay heeft de mooiste demarrage

Veel redenen om enthousiast te zijn over het voetbalseizoen 2007-2008 zijn er niet. PSV is de bleke kampioen van een competitie waarin goed verzorgd voetbal bijna net zo zeldzaam was als spelers met uitzonderlijke kwaliteiten....

Van onze verslaggevers Charles Bromet en Willem Vissers

Toch viel er tussen de bedrijven door te genieten. Bijvoorbeeld van het uitstekende combinatiespel van FC Twente, de onverwachte opmars van NEC in de tweede seizoenshelft, en het bevlogen aanvalsvoetbal van Heerenveen. Maar de traditionele topdrie (PSV, Ajax Feyenoord) verwende de voetballiefhebber niet.

Niettemin stelde de Volkskrant traditiegetrouw een elftal samen van voetballers die het seizoen kleur gaven. Spelers die om welke reden dan ook de grauwe middelmaat ontstegen door aandacht te trekken met geïnspireerde optredens.

Doelman: Sander Boschker. Bracht FC Twente met drie beslissende reddingen in de slotfase van de wedstrijd tegen Ajax hoogstpersoonlijk tot het voorportaal van de Champions League.

Rechtsback: Luke Wilkshire. Weinig spelers in de eredivisie bestrijken zo moeiteloos een gehele flank. Belangrijke pion in het spel van FC Twente. Schakelt zijn directe tegenstander uit en geeft ook moeiteloos bruikbare voorzetten aan N’Kufo.

Voorstopper: Dirk Marcellis. Was slechts 19 jaar toen hem door Ronald Koeman werd meegedeeld dat hij de plaats van ‘tank’ Alex mocht innemen in het hart van de defensie. De Limburger vond dat prima en deed zijn werk even achteloos als consciëntieus. Hoewel hij dat de normaalste zaak van de wereld vond, was dat een prestatie van formaat.

Vrije verdediger: Rasmus Lind-gren. Hij was de enige ajacied die de toekomstige coach Marco van Basten zondag, in de wedstrijd tegen FC Twente, een gevoel van veiligheid wist te geven. Toen Ajax hem terugkocht van FC Groningen, vonden ze in de Euroborg dat het hart uit hun ploeg was gerukt. De regelaar op het middenveld van coach Jans toonde in Amsterdam aan ook in de verdediging zijn weg te weten.

Linksback: Youssef El-Akchaoui. Het succes van NEC werd gesymboliseerd door het vakwerk van coach Mario Been en de opmerkelijke opleving van spits Jeremain Lens. Maar er was ook een linksback die met zijn voorbeeldige wedstrijdinstelling veel ploeggenoten het sein gaf het gaspedaal stevig in te trappen.

Rechtshalf: Ronnie Stam. Tengere durfal van NAC die vrijwel altijd voorop gaat in de strijd. Edgar Davids was dit seizoen niet zo blij toen dit brutaaltje hem meermaals de baas was in pittige duels.

Centrale middenvelder: Ibrahim Afellay. Als er in het niet van creativiteit overlopende team van PSV iets moest worden bedacht, gingen alle ogen automatisch zijn kant op. En haast als vanzelfsprekend volgde er dan een antwoord van de middenvelder met de mooiste demarrage uit de eredivisie.

De afzegging van Seedorf voor Oranje biedt hem de kans het Europese podium nog beter te verkennen, waarschijnlijk met invalbeurten.

Linkshalf: Marcel Meeuwis. Speelde bij Roda JC centraal, maar deze breker met opbouwende kwaliteiten kan op links ook prima uit de voeten. Jammer van die ruzie met coach Atteveld, want beiden zouden moeten profiteren van elkaars kracht.

Rechtsbuiten: Nordin Amrabat. Ruwe, ongepolijste diamant van VVV. Directe, uitdagende manier van spelen. Soms betoverende acties, dan weer ergerniswekkend gepiel op de vierkante meter. Waar Amrabat kwam, gebeurde wat. Aan Huub Stevens de taak dat enthousiasme en die branie te stroomlijnen tot een constanter presterende teamspeler.

Spits: Gerald Sibon. Liep op een zomerdag de kleedkamer van Heerenveen binnen om wat handen van oude bekenden te schudden en om Gertjan Verbeek te vragen of hij zijn conditie op peil kon houden bij het eerste elftal. Het vervolg: Sibon verdiende een contract, groeide uit tot clubtopscorer en gaat nu als dispensatiespeler mee met het Olympisch elftal naar China. Het ultieme jongensboek, voor de lezer op leeftijd.

Linksbuiten: Miralem Sulejmani. Vorig jaar gingen gesprekken over Heerenveen over Afonso Alves. Nadat hij met veel tamtam was vertrokken naar Middlesbrough, had iedereen het plots over die watervlugge dribbelaar uit Servië. ‘Mickey’ noemen ze hem liefkozend in Friesland. Dat heeft overigens niets te maken met de Mickey Mouse-competitie waarin hij zijn kunsten vertoont.

Coach: Fred Rutten, net als vorig jaar. De eredivisie gaat hem missen, deze vakman die FC Twente liet voetballen op een voor kapitaalkrachtigere clubs jaloersmakende manier. Directeur Reker van PSV dacht ‘Fredje’, zoals hij hem noemde, over te nemen toen Ronald Koeman vertrok naar Valencia. Maar in Twente lieten ze zich de wet niet voorschrijven.

Meer over