'Advocaat wordt bondscoach Australië'

Dick Advocaat volgt Graham Arnold op als bondscoach van Australië. Dat melden verschillende Australische media dinsdag...

Volgens The Daily Telegraph maakt de Australische voetbalbond FFA, waar Rob Baan sinds december 2006 technisch directeur is, de komst van de 59-jarige Nederlandse trainer pas rond november bekend.

Advocaat wil eerst het seizoen met de Russische club Zenit Sint Petersburg in alle rust afmaken. Na een korte vakantie zou hij vervolgens in januari beginnen met zijn nieuwe baan.

Zenit staat momenteel op de tweede plaats in de competitie. De achterstand op koploper Spartak Moskou bedraagt vijf punten. Beide clubs moeten nog tien wedstrijden spelen.

Advocaat is bezig aan zijn tweede seizoen in Rusland. Hij startte zijn werkzaamheden in juli 2006 en eindigde in zijn eerste seizoen met Zenit Sint Petersburg als vierde.

Positie Arnold ter discussie
De positie van Arnold als bondscoach van Australië staat sinds enige tijd ter discussie. Onder leiding van de oud-speler van onder meer NAC Breda, kwamen de Socceroos in juli bij de Azië Cup niet verder dan de kwartfinales. Daarin was Japan na strafschoppen te sterk.

Arnold volgde in juli 2006 Guus Hiddink op. De huidige bondscoach van Rusland reikte met Australië op het wereldkampioenschap in Duitsland tot de achtste finales. De latere wereldkampioen Italië versloeg Australië met 1-0.

Zuid-Korea
Tijdens datzelfde WK fungeerde Advocaat als bondscoach van Zuid-Korea. De Hagenaar kwam met de Aziaten, in een groep met Frankrijk, Zwitserland en Togo, niet verder dan de eerste ronde.

Ook had Advocaat het Nederlands elftal twee keer onder zijn hoede. Tijdens het WK in 1994 verloor Oranje in de kwartfinales van Brazilië (3-2). Tien jaar later hielp Advocaat Nederland op het EK in Portugal naar de halve finales. Het gastland zegevierde met 2-1. Eerder was Advocaat bij het Nederlands elftal assistent-trainer onder leiding van Rinus Michels.

In clubverband werkte Advocaat als trainer bij Haarlem, SVV, PSV, Glasgow Rangers, Borussia Mönchengladbach en Zenit Sint Petersburg. Als speler kwam hij uit voor ADO Den Haag, Roda JC, VVV-Venlo, Sparta Rotterdam, Chicago Stings (Verenigde Staten), Berchem Sport (België) en FC Utrecht.

Meer over