Adembenemende triomftocht van Tiger Woods

Tot de laatste hole hield het Tiger Woods heel Amerika in spanning. Dat de pas 21-jarige zoon van een donkere vader en een Thaise moeder de US Masters zou winnen stond al lang vast, maar door de vierde ronde van 's werelds meest prestigieuze golftoernooi in 69 slagen te voltooien...

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Woods vestigde bij zijn eerste zege in de Masters meerdere records. Hij is de jongste winnaar ooit en hij zegevierde met de beste score (270 slagen in vier ronden, achttien onder par) alsmede met het grootste verschil op de nummer twee, zijn tweemaal zo oude landgenoot Tom Kite: twaalf slagen. Nooit was iets dergelijks vertoond in het 61-jarig bestaan van de Masters.

Bovendien was het een historische triomf want Woods werd de eerste niet-blanke golfer die het beroemde groene colbert kreeg. Huilend viel hij zijn ouders na zijn triomf in de armen.

Na drie ronden met 70, 66 en 65 slagen telde hij al negen slagen voorsprong op de Italiaan Costantino Rocca. Alweer een record. In de vierde ronde liet hij het niet meer misgaan en joeg hij het beste slagentotaal van 72 holes na. Natuurlijk slaagde hij: 69 voor een totaal van 270 slagen, één beter dan Jack Nicklaus en Raymond Floyd ooit deden.

Tiger Woods speelt golf, studeert golf, ademt golf, kortom hij is golf en lijkt nog lang niet klaar met golf al is hij na een half jaartje als beroepsspeler nu reeds een legende. Zijn drives zijn fenomenaal, waardoor hij een groot voordeel heeft bij zijn tweede slag naar de green.

Drie keer werd hij nationaal kampioen bij de junioren en drie keer bij de amateurs. Met zijn triomf van zondag is zijn totaal van opeenvolgende titels op zeven gekomen, slechts één minder dan de ononderbroken reeks van acht die Bobby Jones in de jaren 1923-1930 vestigde. Hij lijkt hard op weg ook dat reord te breken. Zelfs het onaantastbaar geachte record van twintig titels dat op naam staat van Jack Nicklaus lijkt voor het begenadigde wonderkind bereikbaar.

Tiger Woods, op de drempel van een adembenemende triomf, maakte van zijn eerste Masters als beroepsgolfer een kruistocht met een heleboel doelen. Want, Augusta National, de countryclub van puissant rijke Amerikaanse zuiderlingen, weerde tot voor kort zwarte golfers. De club was alleen voor blanken toegankelijk.

De jongste winnaar te zijn en de eerste niet-blanke triomfator betekenden veel voor Tiger Woods. Veel meer dan de honderd miljoen gulden die hij intussen heeft verdiend aan prijzen en sponsorcontracten.

In de vierde ronde gaf Tiger Woods het toernooi nog een beetje spanning met de jacht op nóg een record, de beste winnaar te zijn in 61 jaar. In het zicht van het clubhuis raakte de cool boy toch een beetje nerveus. Zijn bal vloog twee keer een andere kant uit dan hij had bedoeld. Hij herstelde zich fenomenaal, maar de spanning bleef tot de laatste putt. De kampioen vond het mooi dat het was gelukt. 'Maar het groene jasje is toch mooier.'

Gevraagd naar de betekenis van zijn zege voor hem, antwoordde Woods: 'Heel veel natuurlijk, maar ik ben niet de pionier. Charlie Sifford als eerste zwarte beroepsgolfer en Lee Elder, die in 1975 als eerste zwarte deelnam op Augusta, baanden de weg voor mij. Zonder hen was ik hier niet geweest. De hele nacht heb ik aan ze gedacht. Terwijl ik naar de achttiende hole liep, heb ik ze in gedachten bedankt. Deze overwinning zal voor veel jongeren uit minderheidsgroepen de gelegenheid geven ook te gaan golfen.'

Meer over