Adams maakt einde aan illusies Svidler

Loek van Wely stuit in de kwartfinale van het wereldkampioenschap schaken op Michael Adams. De Engelsman maakte in twee met versneld tempo gespeelde tiebreak-matches een eind aan de illusies van de Russische kampioen Svidler....

Van onze schaakmedewerker

GRONINGEN

In het verleden zijn Van Wely en Adams aan elkaar gewaagd gebleken. In tien partijen nam Adams een 5,5-4,5 voorsprong: driemaal winst, tweemaal verlies en vijf remises. De laatste onderlinge partij, drie maanden geleden in het Tilburgse Fontys-toernooi, eindigde onbeslist.

Adams liet in de barrage tegen Svidler zien hoe sterk zijn zenuwgestel is. Nadat hij de eerste partij had verloren, trok hij de stand gelijk door in het tweede duel een hachelijke stelling tot een goed einde te voeren.

In de tweede barrage stortte Svidler ineen. Nadat hij zich had laten beetnemen in een stelling met een pion meer, bood hij in de laatste partij geen weerstand meer.

Boris Gelfand, halve finalist in het vorige WK-toernooi, ontzenuwde het hardnekkige gerucht dat de Kazachstaan Tkatsjiev onverslaanbaar zou zijn in rapidpartijen. Wel had Gelfand vier partijen nodig. De eerste barrage eindigde na overwinningen over en weer gelijk. In de tweede gaf Gelfands superieure inzicht de doorslag.

In de kwartfinale neemt Gelfand het op tegen de Rus Alexei Drejev, in 1995 winnaar van het knock-out toernooi in Wijk aan Zee. Drejev versloeg zijn bijzonder getalenteerde landgenoot Zviagintsev.

Nigel Short had na twee explosieve reguliere partijen geen kind aan Alexander Beljavski. De Engelsman won tweemaal op overtuigende wijze. Shorts volgende tegenstander is de Pool Krasenkov, de enige kwartfinalist die niet vrijgesteld was van de eerste schiftingsronde.

Na eerdere zeges op Van der Sterren, de Columbiaan Garcia en de Rus Barejev rekende Krasenkov in een spannende match af met de Georgiër Azmaiparasjvili.

Meer over