Adams kan niet profiteren van ernstige fout Kasparov

Polgar - Sjirov 1. e2-e4 e7-e5 2. Pg1-f3 Pb8-c6 3. Lf1-b5 a7-a6 4. Lb5-a4 Pg8-f6 5. 0-0 b7-b5 6. La4-b3 Lf8-c5 7....

Van onze schaakmedewerker

Gert Ligterink

TILBURG

Als Kasparov slecht staat, komt een schaaktoernooi pas echt tot leven. Terwijl de kampioen met nauwelijks verholen walging naar zijn bord kijkt, klimmen de gieren op de omheining om niets te missen. In de analysezaal wordt nog slechts naar één partij gekeken. Objectiviteit heeft daar pas weer een kans als Kasparov zich uit de misère heeft gered.

Het Fontys-toernooi maakte zich gistermiddag op voor de tweede nederlaag van de man die onverslaanbaar lijkt maar het niet is. De Rus Svidler bewees dat zaterdag en Michael Adams leek hard op weg dat goede voorbeeld te volgen. Hoe langer een toernooi duurt, des te beter de spelers lijken te begrijpen hoe zij Kasparov moeten bestrijden.

Adams deed het vooral in de opening erg slim. Met een bekeken opbouw stichtte hij zo veel verwarring bij Kasparov dat die kort na de eerste zetten een ernstige fout maakte. Hij liet een loper verdwalen op een zijpad waarna de gaten in zijn stelling amper meer te dichten waren.

Helaas, de opwinding die zich van het publiek had meester gemaakt duurde slechts kort. Adams, die in het verleden niets tegen Kasparov wist klaar te maken, leek niet erg in zijn kansen te geloven. Hij aarzelde een keer, leverde daarmee het grootste deel van zijn voordeel in en gunde zich geen herkansing. In een nog steeds voordelige stand nam hij genoegen met remise door herhaling van zetten.

Kasparov, altijd objectief als het om de kwaliteit van zijn spel gaat, wond er na afloop geen doekjes om. 'Ik hoor net dat het computerprogramma Rebel mijn stelling met -1,3 waardeerde. Nou, ik kan u verzekeren dat mijn eigen taxatie meer in de buurt van de -10 zat. Het was een partij waar ik liever niet meer over wil praten, zo slecht stond ik.'

Nog lang bleef Kasparov achter in de speelzaal om de verrichtingen van zijn belagers te volgen. Vooral de gebeurtenissen bij Kramnik - Piket volgde hij met zorg. Graag zou hij vandaag met een vol punt voorsprong zijn begonnen aan de partij tegen de enige speler die geen angst voor hem heeft.

Pas nadat Piket een spannende tijdnoodfase heelhuids was doorgekomen, vertrok Kasparov. Toen hij later op de avond hoorde dat Kramnik desondanks gewonnen had, zullen hem een paar krachttermen zijn ontvallen. Piket liet zich in een alleszins houdbare stand lelijk van de wijs brengen. Hij miste een paar maal de nauwkeurigste verdediging, kreeg opnieuw problemen met de klok en liet Kramniks koning naar binnen wandelen om een matnet te knopen.

De Nederlandse malaise werd gecompleteerd door de jarige Van Wely die een prachtige stand dusdanig mishandelde dat hij nog verloor. Tegenstander Leko leek een beetje medelijden te hebben. Nadat hij de storm had gekeerd, bood de Hongaar in betere stand remise aan. Het verlate verjaarsgeschenk bleek niet aan Van Wely besteed.

Judit Polgar toverde een glimlach op de gezichten van de kijkers met een veegpartij tegen Alexei Sjirov. De uit Letland afkomstige Spanjaard verleende alle medewerking, met een bizarre fout bij de 20ste zet.

Meer over