Acceptabel resultaat voor schakers

Dankzij een laatste krachtsinspanning heeft Nederland een acceptabele klassering bereikt op de schaakolympiade in Calvia. Met een 3-1 overwinning op Tsjechië gaf de ploeg een reeks hoger geklasseerde landen het nakijken en bij het opmaken van de eindbalans bleek zowaar de achtste plaats te zijn bereikt....

Er is geen enkele reden tot tevredenheid over dit geflatteerde resultaat. Nederland speelde een ondergeschikte rol in Calvia en trof geen tegenstander uit de topvijf van het klassement. Pas in de laatste week, nadat Ivan Sokolov de gelederen had versterkt, begon de ploeg enigszins te draaien.

Met vier punten uit vijf partijen was Sokolov de uitblinker van het Nederlandse team. Jan Timman (6 uit 9) was de degelijkheid zelve en eerste bordspeler Loek van Wely had zwakke en sterke momenten. Mede dankzij overwinningen in de twee slotronden eindigde hij op een score van 7,5 uit 13.

Voor het eerst in de geschiedenis werd de olympiade gewonnen door Oekraïne. Aangevoerd door de onvermoeibare en geweldig spelende Vassili Ivantsjoek stond de jonge ploeg het hele toernooi bovenaan. In de slotronde consolideerde Oekraïne met een 3-1 zege op Frankrijk een uitzonderlijk hoge voorsprong van drie punten op de achtervolgers.

Met dank aan een ingewikkeld tiebreak-systeem ging het zilver naar Rusland dat in punten gelijk eindigde met Armenië. Net als Nederland mocht Rusland klagen dat de belangrijkste puntenmaker niet vanaf het begin beschikbaar was. Topscorer Peter Svidler kwam pas naar Calvia nadat hij zijn werkzaamheden als WK-secondant van Kramnik had voltooid.

De overwinning van China in het vrouwentoernooi was conform de verwachtingen. Verrassend was de tweede plaats van de Amerikaanse vrouwen die voor een groot deel te danken was aan het formidabele optreden van Zsuzsa Polgar. Na ruim acht jaar geen serieuze partij te hebben gespeeld, haalde Judits oudere zus aan het eerste bord een score van 9,5 uit 13.

Meer over