Italiaans voetbal

AC Milan na elf jaar weer de beste voetbalclub van Italië

AC Milan heeft voor het eerst sinds 2011 de titel veroverd in de Serie A, de hoogste Italiaanse voetbalklasse. De ploeg won met 3-0 bij Sassuolo, voldoende om concurrent en stadgenoot Internazionale voor te blijven.

Bart Vlietstra
Zlatan Ibrahimovic viert het kampioenschap van AC Milan met een sigaar.  Beeld AFP
Zlatan Ibrahimovic viert het kampioenschap van AC Milan met een sigaar.Beeld AFP

De hele zondag was het beroemde Piazza Duomo in Milaan afgeladen met fans van Internazionale en AC Milan, over en weer clubliederen zingend in rookwolken van blauw en rood. Beide clubs hadden op de laatste speeldag kans op de landstitel. Die van Milan bleven het langste rondhangen, bij Sassuolo stonden hun favorieten al snel op 3-0, genoeg voor de negentiende landstitel. Daarmee behield Milan de voorsprong van twee punten op Inter dat thuis met dezelfde cijfers van Sampdoria won.

Uiteraard werd ingezoomd op de 40-jarige spits Zlatan Ibrahimovic. Het was zijn veertiende nationale titel (al hebben er twee behaald met Juventus een officieus karakter vanwege een omkoopschandaal). De Zweed viel in, geheel in stijl met zijn rol dit seizoen, die van invaller en motivator in de kleedkamer.

Maar de renaissance van Milan begon begin 2020 wel met de rentree van Ibrahimovic, die de club met zijn doelpunten en zelfvertrouwen nieuw leven inblies. Lof moet ook gaan naar clubicoon en technisch directeur Paolo Maldini. Hij boetseerde met hulp van data-scouts een relatief goedkope, complementaire selectie zonder verder echte sterren. Inmiddels is veel geld van een partij uit Bahrein onderweg, maar Milan was jarenlang de krabbelaar onder de topclubs.

Juventus won van 2012 tot 2020 negen kampioenschappen op rij. Uittredend kampioen Inter leek daarna de macht voor jaren over te nemen. Maar bijna stiekem slopen de oude grootmachten AC Milan en Napoli naderbij.

Tussen de klauwen van de ontembare leeuw Zlatan rijpten middenvelder Tonali, verdedigers Tomori en Hernandez en aanvaller Leão. Nu bij Ibrahimovic, geraakt door het recente overlijden van zaakwaarnemer en boezemvriend Mino Raiola, het beste er af is, staan zij op. Bovendien kocht Milan een uitstekende doelman, Maignan, en een nog altijd bruikbare spits, de 35-jarige kopsterke Giroud.

Die laatste was enorm belangrijk op 5 februari toen Inter bij winst in de derby op 7 punten van Milan had kunnen komen, inclusief een wedstrijd minder gespeeld. Inter kwam voor, maar verloor alsnog door twee treffers in vier minuten tijd van Giroud, die eigenlijk allang afgeschreven was.

Geblunder bij Internazionale, vooral van de doelmannen, gaf Milan de kop op de ranglijst. Vorige week in een volgepakt San Siro werd een voorschot genomen tegen angstgegner Atalanta Bergamo dankzij een 2-0-zege, verfraaid door een waanzinnige solo van eigen helft van linksback Hernandez. Tegen Sassuolo trof Giroud weer tweemaal doel en de naar Barcelona vertrekkende Kessié eenmaal. Het veld stroomde vol Milanisti. Italië kleurt eindelijk weer eens roodzwart.

Meer over