Aanvalslust gepassioneerd PSV wordt niet beloond

Het geluk keerde PSV gisteravond de rug toe, om de Brabantse ploeg vervolgens in de tweede helft uitbundig toe te lachen....

Om de Spanjaarden te vloeren, bezat PSV onvoldoende kracht. De ploeg kon zich echter troosten met de gedachte dat een wapen werd gevonden dat vorig seizoen onzichtbaar bleef.

PSV speelde ongekend gepassioneerd en offensief en met een ijver die trainer Gerets zeer tevreden stemde.

Het gelijkspel manoeuvreerde PSV in groep F in een ongewenste positie. De achterstand op Valencia en Bayern München bedraagt al drie punten. In de volgende wedstrijd, dinsdag tegen Glasgow Rangers, kan PSV zich geen misstap meer veroorloven.

De wind waait wat dat betreft in Eindhoven uit de verkeerde hoek. Een enkelblessure speelt de beste speler, Nilis, parten. Van Bommel zal ook tegen de Schotse kampioen nog zijn geschorst en het meespelen van verdediger Faber, gisteren uitgevallen met een hamstring-blessure, is zeer twijfelachtig.

Hoewel Gerets zijn ploeg naderhand uitbundig prees, deed PSV zichzelf opnieuw tekort. Evenals vorige week tegen Bayern München het geval was, bleef PSV aanvallend in gebreke. Een indrukwekkend overwicht leidde slechts tot een handvol kansen. De PSV'er die als enige scoorde, Van Nistelrooy, deed dat vanaf de strafschopstip.

Zoals zo vaak zat het ongeluk PSV in de Champions League op de hielen. In de openingsfase werd een handsbal van de Spaanse doelman Canizares niet bestraft met een vrije trap of, zoals de regels voorschrijven, een rode kaart. Luttele seconden later, na drie minuten en twee seconden, scoorde Valencia.

De aan lager wal geraakte ploeg uit Valencia kreeg daarmee wat het wilde, een werktuig om PSV nog verder uit de tent te lokken. De tegenaanval bleek een machtig wapen te zijn van Valencia dat de Spaanse competitie startte met vier nederlagen, maar als debutant in de Champions League op uiterst efficiënte en gewiekste wijze toeslaat.

Het eerste slachtoffer werd een andere door Nederlanders gekleurde ploeg, Glasgow Rangers. De Schotten waren 58 procent van de speeltijd in balbezit, maar gingen met 2-0 ten onder.

Ook PSV werd gisteren ruimhartig de bal gegund. In de eerste helft liep het percentage op tot 62 procent, na rust zelfs tot de ongekend hoge score van 66 procent. De cijfers vertekenden het beeld echter.

PSV viel wel aan, maar slaagde er slechts bij vlagen in een Franse rechtsback (Angloma), een Italiaanse linksback (Carboni) en een Zweedse en een Argentijnse centrale verdediger (Björklund en Pellegrino) te bedreigen.

De grootste kans kreeg Lopez die er, bij een 0-1 stand, niet in slaagde de bal in een leeg doel te schieten.

Lopez opende wel de score, na drie minuten al en op formidabele wijze. Een vrije trap verraste de Brabantse defensie, Dirkx vooral, en met een volley schoot de Argentijn de bal over Waterreus in het doel (0-1). Dat Lopez de bal in buitenspelpositie ontving, ontging de Noorse spelleiders.

Het overwicht leverde PSV slechts een gering aantal kansen op. Bruggink (naast) en Van Nistelrooy (paal) slaagden er na een halfuur niet in PSV en de aanhang gerust te stellen.

Nader tot de Spaanse doelverdedigers, de geblesseerd geraakte Canizares en diens vervanger in de tweede helft Palop, kwam PSV nauwelijks.

Een dubieus besluit van scheidsrechter Pedersen bracht de kleur op de gezichten van de PSV'ers terug - en compenseerde deels de arbitrale fout die Lopez in staat stelde te scoren. Pedersen oordeelde dat Van Nistelrooy in het strafschopgebied werd vastgehouden. Van Nistelrooy benutte de penalty zelf. Ruim twintig minuten restten PSV toen nog om Valencia ten tweede male te passeren.

Dat de ploeg daarin niet slaagde, was nauwelijks verrassend. De defensie van Valencia was hecht en ondoordringbaar en het spel van sommige PSV'ers (Bruggink, Vogel, Khokhlov, Rommedahl na rust) onvoldoende geraffineerd.

De spelers die wel excelleerden, waren uitgerekend twee verdedigers, Heintze die onvermoeibaar langs de lijn draafde en Nikiforov die als centrale verdediger inzicht aan koelbloedigheid paarde.

Maar vooral de afwezigheid van Nilis, de geblesseerde aanvoerder, deed zich voelen. Bovenal miste PSV gisteren eenvoudigweg de capaciteiten én het geluk om een soms vervaarlijk blazende Spaanse egel op de rug te krijgen.

Meer over