Aanhang van Twente zit dichter bij vrees dan bij hoop

Supporters, selectie en staf vergeten het dramatische seizoen 2014-'15 liefst zo snel mogelijk. Maar de gevolgen ervan werpen hun schaduw alweer vooruit.

Supporters van FC Twente onthulden tijdens de wedstrijd zaterdag een spandoek dat opriep de aanhang serieus te nemen.Beeld Henk Brands

Eigenlijk had FC Twente afgelopen week voor toegang tot de Europa League in een Oost-Europees stadion moeten uitkomen. In werkelijkheid stonden wedstrijden op amateurvelden tegen regioteams in de agenda. De Twentse supporters weten niet waar ze aan toe zijn met de uitgeklede selectie.

Want het zijn roerige tijden in Enschede. Op het voetbalveld was het het afgelopen seizoen bepaald geen feest. Na 34 wedstrijden stond Twente op een tiende plek, de slechtste notering sinds seizoen 2002-2003. Tweemaal kreeg de club drie punten in mindering, als straf voor niet behaalde financiële doelstellingen. Rond de thuiswedstrijd tegen AZ van april dit jaar was de onvrede het grootst. Supporters eisten het vertrek van trainer Alfred Schreuder en zijn assistenten.

Maar waar de supporters zich afgelopen seizoen nog geregeld roerden over het matige spel en de financiële situatie is inmiddels gelatenheid de realiteit. Het vijftigjarig bestaan van de club op 1 juli werd ingetogen gevierd.

De Twentse supporters hebben geen idee hoe ze de toestand van hun club moeten inschatten. Zijn dit de spelers waarmee de ploeg over een maand aantreedt tegen FC Groningen? Wat als de nieuwe aanvoerder van Twente, Hakim Ziyech, ook nog vertrekt? 'Dit is een overgangsjaar, ik hoop dat we niet degraderen', zegt supporter Roy (22). 'Het is beter voor het team als de supporters zich rustig houden, maar ik denk dat er nog wel wat protesten komen.'

Schulden

Een tiende positie gaf geen recht op Europees voetbal. Maar via het Fair Play-klassement lag alsnog een ticket klaar voor Europese deelname. Financieel bleek Europees voetbal echter niet haalbaar voor Twente. De kosten van deelname en de angst voor een straf die Twente meerdere jaren Europees voetbal zou ontzeggen vormden de achtergrond van die beslissing. En daarom is nummer twee op de sportieve ranglijst Go Ahead Eagles aan een Europees avontuur begonnen.

In het verleden opgebouwde schulden hangen als molensteen om de nek van Twente. De bouw van het nieuwe stadion en het instorten van een deel van de tribune, afgelopen dinsdag een jaar geleden, hebben de club in financiële moeilijkheden gebracht. Ook betaalde transfergelden en salarissen waren te ambitieus. Om de club weer gezond te maken werd een - te rooskleurig - Plan van Aanpak opgesteld, dat vervolgens werd vervangen door een nieuwe versie.

Om de financiële tekorten in te lopen moest de club bezuinigen. Maar liefst achttien personeelsleden werden ontslagen, het onderdeel profscouting werd volledig wegbezuinigd en Jong FC Twente verdwijnt uit de eerste divisie: het opleidingselftal komt voortaan weer in de beloftencompetitie uit. Het vrouwenelftal van Twente wordt ondergebracht in een stichting, waardoor de kosten voor de club lager zullen zijn. Volgens het Plan van Aanpak moet verder bezuinigd worden op spelerssalarissen en dient de club deze zomer 8,9 miljoen euro binnen te halen aan transfers.

Voormalig Twente-spits Luc Castaignos werd verkocht aan Eintracht Frankfurt.Beeld anp

Sponsor

'Op papier hebben we dat bedrag gehaald. Het heilige moeten van het verkopen is eraf', zegt Ted van Leeuwen, technisch manager van de club. 'Als er een bod komt dat we niet kunnen weigeren, werken we mee.' Maar een opvolger van de gestopte hoofdsponsor XXImo moet nog worden gevonden.

De financiële tekorten noopten Twente ertoe flink in de selectie te snijden. Sinds maart is al van twaalf spelers afscheid genomen. De Griekse verdediger Giorgios Katsikas is voorlopig de enige versterking. De helft van de selectie bij de oefenwedstrijden tegen regioteams bestond daarom uit beloften. Enkele beoogde basisspelers ontbraken door blessures en deelname aan de Copa América en de Gold Cup.

'We hebben helemaal geen nieuwe spelers nodig', zegt supporter Jopie, al fan van de club sinds de oprichting. 'Kijk eens wat voor goede spelers we allemaal hebben lopen', zegt hij, wijzend op spits Jari Oosterwijk. 'Het kopen van spelers is totaal niet aan de orde', zegt Ted van Leeuwen. 'We kunnen alleen huren of transfervrije spelers halen. We moeten ervoor zorgen dat de kwaliteitsnorm gehandhaafd blijft en niet alleen maar kijken naar de kosten van een speler.'

En over de verwachtingen van de aanhang: 'Het is vervelend dat we de supporters niet meer duidelijkheid kunnen bieden. Maar de mensen in Twente zijn behoorlijk nuchter en zien dat we met veel enthousiasme goed voetbal proberen te spelen.'

FC Twente oefende tegen Twenterand en won 16-0. Hakim Ziyech (rechts op de achtergrond) tekende voor vijf doelpunten.Beeld Henk Brands

Trainersstaf

Ook in de samenstelling van de technische staf is veel veranderd. Hulptrainer Youri Mulder had een aflopend contract en assistent Kees van Wonderen besloot zelf te stoppen. René Hake is van FC Zwolle overgenomen om de rol van rechterhand van hoofdtrainer Alfred Schreuder te vervullen. Hij neemt de plaats in van Michel Jansen, die hoofdtrainer wordt bij Jong FC Twente. Oud-FC Twente-doelman Sander Bosschker werd afgelopen week als zijn assistent aangesteld.

Bij de supporters is inmiddels een dubbele houding zichtbaar. In de oefenwedstrijden tegen regioteams (7-1 en 16-0 winst) was weinig meer te merken van het onrustige seizoenseinde, waarin het vertrek van coach Schreuder werd geëist. Slechts een spandoek refereerde nog aan de onvrede: 'Het zijn de supporters die het maken tot deze club. Wie de supporter negeert is onze club niet weard.'

Stilzwijgend protesteren is daarmee nu het devies. Trainer Schreuder over het spandoek: 'Voor mij is die periode afgesloten. Het is prettig dat het weer rustig is. Ik hoop dat iedereen weer achter de club gaat staan.'

Bij de regionale oefenpotjes ging het niet om de punten. Mede daardoor was de sfeer langs de zijlijn nogal mat. Het enige wapenfeit was de supportersactie voorafgaand aan de tweede oefenwedstrijd: begeleid door vuurwerk en rookpotten werd het logo van Twente en eerdergenoemd spandoek onthuld. Er werden geen liederen aangeheven en slechts enkelen waren gehuld in de rode clubkleuren van Twente. De problemen van de club, sportief en financieel, hebben bij de supporters de opgewonden verwachtingen vervangen door twijfel.

Meer over