Aanhang AS Roma zint op wraak

De harde kern van AS Roma maakt zich volgens de Romeinse politie op om naar Rotterdam te reizen. De politie in Rome vreest voor wraakacties van Italiaanse supporters na het optreden van Nederlandse hooligans in Rome vorige week. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA vanmiddag gemeld op gezag van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek.

Jeroen Visser en Willem Feenstra
null Beeld epa
Beeld epa

Feyenoord speelt donderdag de returnwedstrijd in de Europa League tegen AS Roma. Het duel eindigde vorige week in 1-1. Italiaanse agenten die de supporters volgen zijn volgens het Italiaanse persbureau ANSA in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Volgens bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de incidenten van vorige week gaan er 'diverse radicale groepen' naar Rotterdam. Afgelopen vrijdag vielen in de Italiaanse hoofdstad Romasupporters al achtergebleven Feyenoord-fans aan.

Een groot gedeelte van de harde kern reist de komende dagen via Amsterdam en Eindhoven naar Rotterdam. De meeste fans arriveren donderdag pas. Naar verwachting zal een klein aantal dinsdag in Amsterdam het duel in de Youth League - ook wel de baby Champions League - tussen de A1 van Ajax en AS Roma bijwonen.

'We houden het in de gaten, maar we hebben geen signalen dat er in Amsterdam rellen zullen plaatsvinden', zegt de woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. Supporters die op de dag van de wedstrijd arriveren worden met een speciale trein naar Rotterdam gebracht, waar ze centraal zullen worden opgevangen. Naar verwachting wordt die plek vandaag bekendgemaakt.

Rellende Feyenoord-supporters in Rome Beeld epa
Rellende Feyenoord-supporters in RomeBeeld epa

Hoogste risicoprofiel

Het Europa Leagueduel tussen Feyenoord en AS Roma kent het hoogste risicoprofiel. Maandag is in Rotterdam besloten het uitpubliek toe te laten bij de wedstrijd. 'Deze wedstrijd is weken voorbereid. En we hebben geen reden om ons nu ernstige zorgen te maken', aldus de woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

Eric Gudde, algemeen directeur van Feyenoord, bevestigde maandag voor RTV Rijnmond dat de directie donderdag na het duel met Roma door de harde kern is aangevallen. Supporters forceerden de noodtoegangen van de bus die de directie zou terugbrengen naar het hotel.

Hij erkende dat sprake was geweest van een angstige situatie, maar wilde er weinig woorden aan vuilmaken. 'Het geeft ook maar aan dat sommigen inderdaad geen limieten en geen normen en waarden hebben', aldus Gudde. 'We kennen ze. Waar dat gepast en nodig is, nemen we maatregelen.'

De beschadigde historische Barcaccia-fontein Beeld epa
De beschadigde historische Barcaccia-fonteinBeeld epa
Meer over