Aan sikkeneurige spelers heeft Ajax niets

Lijnrecht staan Frank en Ronald de Boer tegenover het bestuur van Ajax. Ze hebben hun vertrek aangekondigd bij de club die furieus reageerde en geen middel onbeproefd zal laten om ze van een transfer te weerhouden....

Waarom willen Frank en Ronald de Boer Ajax verlaten?

Vanwege het geld. In Spanje of Italië wordt hun salaris grofweg verdubbeld. Bij Ajax bedraagt hun jaarloon momenteel naar schatting twee miljoen gulden, bruto.

Frank de Boer wil dat zijn kinderen later financieel geen zorgen zullen hebben. Dat klinkt sympathiek, maar financieel onafhankelijk zullen ze ook zijn als hun vader zijn contract bij Ajax gewoon uitdient.

Doorslaggevender is echter dat hun ambities verder reiken dan Nederland. Om internationaal als topspeler erkend te worden, moet worden gepresteerd in een van de toonaangevende voetballanden, bij een topclub.

Ze zijn, kortom, toe aan wat voetballers een 'nieuwe uitdaging' plegen te noemen. De spannende verhalen van (oud-)ploeggenoten die voor buitenlandse topclubs spelen of speelden, hebben hen aan het denken gezet.

En waarom bijna alle andere spelers van het Nederlands elftal wel en zij niet? Ze hebben er bovendien de leeftijd (27) voor en spelen al veertien jaar voor Ajax.

Maar waarom verlengden ze dan vorig jaar hun contract tot 2004?

Omdat er een topsalaris tegenover stond. Maar slim was het natuurlijk niet.

Heeft Ajax recht op mededogen?

Ja en nee. Langdurige contracten bieden niet alleen de spelers, vanwege de zekerheid en het salaris, grote voordelen, maar ook de club. Ajax kan de transfersom naar believen vaststellen.

Daar staat tegenover dat Frank en Ronald de Boer spelers zijn die de sportieve plannen van Ajax vorm moeten geven. Een aanzienlijk deel van het fundament van de ploeg dreigt te verdwijnen. En bovendien: hoe reageren bijvoorbeeld Van der Sar en Litmanen als het duo vertrekt?

Speelt de beursgang een rol?

Ja. Het bedrijf is met de tweeling meer waard dan zonder.

Wat is de rol van Rob Cohen?

Cohen is de gefortuneerde schoonvader van Ronald en bevriend met, en adviseur van, de tweeling. Hij wil niets liever dan dat F & R hun loopbaan samen vervolgen in een grote Zuid-Europese stad waar hij een appartement met bij voorkeur zeezicht en heel veel cadeautjes voor zijn kleinkinderen kan kopen. Hun officiële zaakwaarnemer is overigens Rob Jansen van Sport-Promotion.

Wordt Barcelona die grote Zuid-Europese stad?

Van Gaal is verzot op Frank en Ronald de Boer die hij als ideale pionnen beschouwt in zijn speelsysteem. Maar hij zou zich ongeloofwaardig maken als hij na Hesp, Reiziger, Bogarde en Cocu nog eens twee Nederlanders aantrekt. Door Ajax te klonen zou hij gezichtsverlies lijden.

Barcelona-voorzitter Nuñez toonde zich in het weekeinde bovendien geen groot voorstander van de komst van de twee Nederlanders.

Hoe is de relatie tussen Cohen en Ajax?

Zéér beroerd. Penningmeester Van Os en Cohen zijn gezworen vijanden.

Hoeveel zijn Frank en Ronald de Boer waard?

Slechts één bedrag is tot nu toe genoemd, door Cohen die hun gezamenlijke prijs op veertig à vijftig miljoen schatte. Dat lijkt aan de lage kant: PSV'er Stam moet vijftig miljoen gulden opbrengen. En Manchester United zou het nog willen betalen ook.

Wat heeft Marc Overmars hiermee te maken?

Overmars vertrok vorig jaar bij Ajax, ondanks een doorlopend contract. Arsenal betaalde voor hem vijftien miljoen gulden.

Ajax was aanvankelijk zeer verbolgen en weigerde mee te werken aan een transfer, totdat trainer Olsen liet weten dat hij capabele vervangers (Laudrup, Hoekstra) achter de hand had. Olsen verklaarde vorige week echter dat Ronald en Frank de Boer onvervangbaar zijn.

En Johan Cruijff?

Niets, maar de overeenkomsten spreken tot de verbeelding. Ook Cruijff had een invloedrijke schoonvader/raadgever, Cor Coster, evenals Cohen een zakenman die het bestuur van Ajax het bloed voortdurend onder de nagels vandaan haalde.

In 1971 kwamen Cruijff en Ajax een zevenjarig contract overeen.

Cruijff kreeg daar al snel spijt van. Na moeizame onderhandelingen vertrok hij voor een transfersom van zes miljoen gulden naar Barcelona.

Hoe loopt dit af?

Met een arbitragezaak, vermoedelijk. Het zou de eerste worden in zijn soort, na het Bosman-arrest, en de gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Wat is een contract nog waard als R & F permissie krijgen om te vertrekken?

In het Algemeen Dagblad verklaarde een jurist vorige week dat ze moeten kunnen aantonen dat de omstandigheden in vergelijking met vorig jaar, toen ze hun contracten verlengden, zijn veranderd. Dat zal moeilijk worden.

Maar nog steeds is hetzelfde argument van toepassing als vóór het Bosman-arrest: ze kunnen hun positie (financieel) elders aanzienlijk verbeteren. Overigens is niet uitgesloten dat de burgerrechter wordt ingeschakeld.

Wie heeft dus de beste winstkansen in dit duel?

Toch Frank en Ronald de Boer, ook vanwege een nog niet eerder genoemd argument. Aan sikkeneurige werknemers die veel liever elders aan de slag gaan, heeft Ajax niets.

De club zal zich dat binnenkort realiseren en vervolgens exorbitant hoge transfersommen vaststellen. Dan pas zal blijken hoe zeer buitenlandse topclubs gecharmeerd zijn van Ronald en Frank de Boer.

Paul Onkenhout

Meer over