19-jarige Sinkgraven laat schraal Ajax een beetje glanzen

De 19-jarige Daley Sinkgraven neemt Ajax op sleeptouw. Eindelijk weer eens een Ajacied die naar voren voetbalt. Met twee assists heeft hij een groot aandeel in de zege.

Mark Misérus
Milik krult de bal over het muurtje van Heerenveen. Hij zal de paal raken. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Milik krult de bal over het muurtje van Heerenveen. Hij zal de paal raken.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Een polderjongen geeft Ajax zondag weer iets van zijn hoofdstedelijke grandeur terug. Tien minuten zijn er gespeeld en de 0-2 staat al op het bord tegen Heerenveen, dat zonder de weggestuurde Van Anholt zelfs een 1-4-nederlaag te slikken krijgt. Daley Sinkgraven speelt met én tegen zijn oude ploeg en dat is even wennen.

Het grootste compliment daalt al in de elfde minuut op zijn schouders neer en behoeft geen woorden. Sinkgraven legt een hoekschop op het hoofd van Klaassen, die met de 0-2 de wedstrijd al bijna in het slot gooit. Het Abe Lenstra-stadion verruilt zijn pesterige gefluit voor een respectvol applaus en het mikpunt aanvaardt het gebaar in dank.

De 19-jarige Sinkgraven snort als een motortje, op een veld waarvan hij elke kuil en hobbel kan dromen. Hij verheft het spel van Ajax, doordat hij naar voren durft te voetballen en de gemakkelijkere weg terug liever mijdt. Het middenveld, met verder Klaassen en de opmerkelijk standvastige A-junior Bazoer, blinkt zondag uit.

Schraalheid tekende de afgelopen weken het spel van de uittredend landskampioen. De 1-0 tegen Excelsior, vorige week, viel pas na 82 afzichtelijke minuten voetbal. En donderdag in de Europa League tegen Dnjepr kwam Ajax in negentig minuten niet verder dan een schot tussen de palen.

Eredivisie

Heerenveen – 1

Ajax – 4

Ongeluk

Uit bij Heerenveen voetbalt Ajax na tijden weer eens zoals Ajax dat graag wil. Al na vijf minuten schiet Milik uit zijn slof, nadat De Roon de bal met zijn hand heeft teruggelegd. Heerenveen is pas zichzelf weer na de 0-2 van Klaassen, al glijdt niet Uth maar Veltman de 1-2 langs Cillessen.

Donderdag nog maaide de verdediger van dichtbij over het doel van Dnjepr. Tegen Heerenveen reageert hij alert als Sinkgraven zijn linkerbeen achter een vrije trap zet. Met de 1-3 is het pleit beslecht, zeker nadat Veltman een schot van de per ongeluk door Klaassen gelanceerde Uth uit de doelmond heeft weggehaald.

Heerenveen is 'van het veld getikt', klaagt de spits na afloop. Ajax spaart na de rode kaart van Van Anholt zelfs zijn krachten, in de wetenschap dat twee spelers door blessures in de catacomben eindigden. Riedewald vervangt in allerijl Moisander, die tijdens de warming-up met een pijnlijke linkerenkel is uitgevallen. Reserve-aanvoeder Boilesen raakt in een duel met Slagveer zelfs aan beide enkels geblesseerd.

De Boer heeft toch al moeten schipperen in zijn opstelling, door de schorsing van Viergever en zijn besluit om Ricardo Kishna thuis te laten. Een weerwoord van de buitenspeler valt verkeerd op de zaterdagse training, waarna de trainer hem voor straf niet mee naar Heerenveen neemt. Niettemin houdt De Boer vol dat Ajax nog toekomst ziet in Kishna, die zich vandaag weer bij de club zal melden.

De linksbuiten wordt niet gemist in Friesland. Zijn boezemvriend El Ghazi mist drie kansen, maar bedient wel Milik puntgaaf bij de 1-4. Sinkgraven heeft na afloop heel wat spelers te troosten, al blijft hijzelf vriendelijk over het spel van zijn vroegere ploeggenoten. Wie negen jaar met pompeblêden op zijn lijf heeft rondgelopen, kan moeilijk anders. Grijnzend: 'Ze hadden een mindere dag. Ik ga ze nu niet de grond in boren.'

Sinkgraven beleefde moeilijke weken sinds hij, op voorspraak van De Boer, in de winter vervroegd bij Ajax tekende. Hij kreeg meteen een plaats toebedeeld op het middenveld, die hij tijdens de 1-1 tegen Willem II weer bleek te hebben verspeeld.

Daley Sinkgraven. Beeld ANP
Daley Sinkgraven.Beeld ANP

Terugkeer

Of het lastig voor hem was, de laatste weken te moeten toekijken? 'Elke speler wil het liefst de negentig minuten volmaken', trapt hij de open deur met verve in.

Zijn terugkeer in het elftal is er een die hij met beide handen aangrijpt. Sinkgraven eist ballen op, zonder schroom en zonder erbij na te denken. Onbewust trekt de zoon van oud-prof Harry ook als nieuwkomer bij Ajax de verantwoordelijkheid naar zich toe, bekent hij. 'Als ik voetbal, is alles een beetje weg. Dan doe ik mijn ding. Het gaat automatisch.'

De tiener uit Assen is al aardig gewend in Amsterdam, vertelt hij. Hoewel: hij zoekt nog steeds een eigen huisje, in een bij voorkeur 'rustige buurt'. Al weken bewoont hij dezelfde hotelkamer, waardoor de saaiheid begint toe te slaan. Met een lachje: 'In het begin is het nog wel lekker dat je bed wordt opgemaakt. Maar dat gaat op termijn vervelen.'

Meer over