Weg met die blauwe maandag: ga erop uit, bijvoorbeeld naar deze dertien vrolijke plekken

Overmorgen is het Blue Monday, de somberste dag van het jaar, en praten we elkaar graag de put in, maar met deze special van uw eigen stadsgids, klimt u er zó weer uit.

Mirjam Bosgraaf
null Beeld Joost Stokhof
Beeld Joost Stokhof

Het is alweer de tweede januari in lockdown, de feestdagen zijn allang voorbij, de winter nog lang niet en met een beetje pech is er niks te doen. Het valt allemaal niet mee, toch? Met Blue Monday voor de deur presenteert Volkskrant Magazine dertien vrolijk makende plekken die opbeuren en licht(heid) brengen. In samenwerking met De Blauwe Maandag, de krant die elk jaar op Blue Monday een positieve en hoopvolle draai aan het dagelijks leven geeft. In die krant staan nog meer van zulke opbeurplekken.

De Hors op Texel

Dat de Wadden bestaan, is altijd een bron van blijdschap, in elk seizoen. En de zuidpunt van Texel is ook nog eens een van zonnigste plekken van Nederland, hoe bemoedigend. En daar, in het Texelse zuiden, ligt De Hors, dat duinlandschap met reliëf, zandheuvels, watertjes, en taaie planten, een ruig terrein waar je zomaar afdwaalt van restricties en mistroostige gedachten.

De engel van Zwolle

Op de Grote Markt van Zwolle staat de glazen beschermengel, die allen die zwaar van hart zijn goed kunnen gebruiken. De manshoge aartsengel Michaël, een kunstwerk van Herman Lamers, licht prachtig op in de winterzon, smaragdgroen, net als de Middellandse zee.

De Stoepa van Hantum

Wat een vervreemdend bouwwerk in dit vlakke waailand. Boven Dokkum, midden tussen de weilanden en boerenerven, is een Tibetaanse stoepa gebouwd. Boeddha op de Friese steppe. Een weggetje langs een molen leidt ernaartoe. De stoepa steekt wit met goud af tegen de lucht, kleurige gebedsvlaggetjes wapperen in de wind. Het heiligdom, waar je in de boeddhistische traditie zeven keer omheen loopt, heeft als bedoeling ‘het bevorderen en ontwikkelen van compassie, welzijn en geluk van alle levende wezens.’

Stichting Karma Deleg Chö Phel Ling, Stoepawei 4, Hantum

Flamingo’s in Zeeland

Alsof Nederland eventjes veel zuidelijker ligt en zonniger lijkt: elk jaar strijkt in de winter een kolonie flamingo’s neer in het Grevelingenmeer, in Zeeland, bij het gehuchtje Battenoord, gewoon tussen de zilvermeeuwen en rotganzen. Zalmroze trotseren ze op hun uiterst ene dunne been winterstormen en grijsheid.

Emoji’s in Amersfoort

In de wijk Vathorst, in Amersfoort, ontwierp architect Changiz Tehrani een gebouw in een moderne beeldtaal. Het pand heeft een rij emoji’s op de gevel, uitgevoerd in wit beton. Alle bekende gezichtjes zitten erbij: de knipoger, het lachebekje, de blozer, de verliefde met de hartjesogen. Aardig gebouw, er zit bovendien een snackbar in. Wie nog wat uitbundige architectuur wil zien, niet ver daar vandaan staat het groen-witte Russische paleisje met de uientorens dat Piet Blom, de man van de Rotterdamse kubuswoningen, ontwierp voor een Russische pianiste.

Kwalitaria, Leeghwater 7 Amersfoort

Russisch paleisje, Haussmannstraat 22, Amersfoort

De zuurstok van Burgh Haamstede

Dat Rijkswaterstaat in 2020 het plan had opgevat de vuurtoren van Burgh Haamstede effen bruinrood te verven, vond echt helemaal niemand een goed idee. De iconische Zeeuwse Westerlichttoren met de rood-witte spiraal stond vroeger op een biljet van 250 gulden. Het gulden-tijdperk ligt al twintig jaar achter ons, maar de zuurstok blijft een blijmoedig baken. Burgh Haamstede is ook gezegend met een strand met prachtige zonsop- én zonsondergangen.

De takkentunnel bij Arnhem

Op Landgoed Mariëndaal, tussen Oosterbeek Arnhem, een mooi, glooiend wandelgebied, ligt de Groene Bedstee, aangelegd in 1865. Het is een berceau, een soort tunnel van beukenbomen. In de zomer wordt de zon er gefilterd door het dikke bladerdak, in de winter is het een koesterende erehaag van grillige beukentakken en een schuiltunnel voor alle vervelends van de wereld.

Het zomerse gewelf van Rotterdam

Het gewelf van de Rotterdamse Markthal roept een gevoel op van zomerse dagen. 11 duizend vierkante meter fruit, bloemen, groenten, brood, vissen en insecten zijn kleurig en fleurig afgebeeld op het plafond van de hoge, boogvormige hal. Het kunstwerk heet Hoorn des overvloeds en is van Arno Coenen en Iris Roskam.

Markthal, Verlengde Nieuwstraat, Rotterdam

De konijnvogel van Amsterdam

Zie hem daar zitten in het Amsterdamse Flevopark, met zijn handen over zijn oren, alsof hij wil zeggen: ‘Aaaargh, ik kan het allemaal niet meer aan.’ De Anxiety Rabbit van Piet Parra. Vogel? konijn? mens? Het is ook niet te doen, het geraas van de A10 zó dichtbij, het datacenter dat alle zon wegneemt, het geschetter van halsbandparkieten en kraaien. Veel wandelaars die het zwarte wezen voorbijlopen, zullen zich in deze winter misschien net zo down en overbelast voelen. Toch is de Rabbit door al zijn dramatiek juist grappig en troostrijk. Hij deelt bovendien zijn stuk park met een fraaie, heel knoestige zilveresdoorn.

De gootspookjes van Zaltbommel

Ze lijken op de waterspuwers van oude kathedralen, de wezentjes die zich ophouden op de daken van de huizen van Zaltbommel. Het zijn gootspookjes, of dakduiveltjes, dartele creaties van kunstenaar Joris Baudoin, die iets zeggen iets over de bewoners van het pand. De een eet patat, een ander leest, een derde heeft een fietsje aan de hand. Het zijn er een heleboel inmiddels en ze zitten op de dakrand, in de dakgoot of hangen aan een regenpijp. Kijk maar omhoog.

De olifanten van Almere

Het blijft leuke snelwegkunst, het stel lijvige olifanten van Tom Claassen dat zo argeloos rondscharrelt in het niemandsland waar de A6 en de A27 elkaar kruisen, bij Almere. Alsof het hun natuurlijke habitat is. De reuzen ontlokken altijd een glimlach.

De vogels en sterren van Nieuwe Statenzijl

Aan de noordoostkust, bij het Groningse gehucht Nieuwe Statenzijl, tegen Duitsland aan, staat de Kiekkaaste, een vogeluitkijkpost hoog op de poten in het water van de Dollard. De wintertalingen, baardmannetjes, wulpen, bonte strandlopers en blauwe kiekendieven laten zich hier allemaal zien. En ’s avonds in het aardedonker, ontvouwen zich de mooiste sterrenhemelen. Dan valt het toch allemaal wel weer mee.

De natuurberichten op Utrecht CS

Optimistische, ontroerende kunst op station Utrecht Centraal. Midden tussen de treinberichten en haastig langs elkaar schietende forensen hangt het bord van kunstenaar Marcus Coates, met dagelijks, bijna meditatief natuurnieuws. Dan staat er: ‘Vandaag in de natuur: voor eekhoorns is de paringstijd begonnen.’ Of: ‘Vandaag in de natuur: de mannetjes van de oehoe beginnen met nachtelijk geroep hun territorium af te bakenen.’

Bestel op deblauwemaandag.nl een gratis exemplaar van De Blauwe Maandag voor iemand in je omgeving die wel een steuntje in de rug gebruiken kan.

Meer over