Groen op reisHet België van Hergé

‘Volgende halte: station Molensloot’ – door de Waalse thuisstreek van Kuifje

Reisjournalist Sander Groen verkent een onvermoede bestemming in Nederland of net over de grens. Deze week: de Waalse streken van Kuifje.

Het Hergé-museum geeft op drie verdiepingen inzicht in het leven van Kuifje en zijn schepper.  Beeld Sander Groen
Het Hergé-museum geeft op drie verdiepingen inzicht in het leven van Kuifje en zijn schepper.Beeld Sander Groen

Fans weten het: Kuifje is een Brusselaar. Kan niet missen, want in de stripalbums zijn talloze locaties te herkennen, zoals de vlooienmarkt in de Marollen (Het geheim van de Eenhoorn), het oude station Noord (Kuifje in het land van de Sovjets) en de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel (De geheimzinnige ster). Toen tien jaar geleden het Hergé-museum opende, vroeg men zich dan ook af waarom dat niet in Brussel staat, maar in een volstrekt onbekend Waals studentenstadje. Toch is het verklaarbaar: hier woonde Hergé. Althans, vlakbij, in Céroux, een dorp in dezelfde gemeente. Ook hier in Waals-Brabant deed hij volop inspiratie op, bijvoorbeeld voor het glooiende landschap rond het kasteel van kapitein Haddock.

Musée Hergé

Ideaal startpunt voor een fikse fietstocht door de Waalse thuisstreek van Kuifje is het Musée Hergé. Ontworpen door Christian de Portzamparc en met interieurs van Joost Swarte, biedt het op drie verdiepingen inzicht in het leven van Georges Remi (1907-1983) en al zijn creaties, maar toch vooral dat van Kuifje.

Rue du Labrador 26, Louvain-la-Neuve

La Ferrière

Hergé woonde op diverse plekken in en rond Brussel. In 1949 kocht hij in Céroux op het Waals-Brabantse platteland een bouwvallige herberg, die hij verbouwde tot riant landhuis. De Rue de Ferrière werd omgedoopt tot Rue Hergé, maar dit werd teruggedraaid toen de straatnaambordjes steeds gestolen werden.

Rue de Ferrière 82, Céroux-Mousty

Hergé verbouwde een voormalige herberg in Céroux-Mousty tot zijn droomvilla.  Beeld Sander Groen
Hergé verbouwde een voormalige herberg in Céroux-Mousty tot zijn droomvilla.Beeld Sander Groen

Kasteel van Moriensart

Op wandelafstand van La Ferrière staat het Château-Ferme de Moriensart, een typisch Waals-Brabantse kasteelhoeve met een kloeke 13de-eeuwse verdedigingstoren. Hergé was een huisvriend van de baron en barones en maakte in het gastenboek een tekening van de toren, met op de voorgrond Kuifje en Bobbie.

Rue de Moriensart 9, Céroux-Mousty

Als cadeautje voor de kasteelheer tekende Hergé de 13de-eeuwse Kasteel van Moriensart. Beeld Hergé-Moulinsart 2019 / Sander Groen
Als cadeautje voor de kasteelheer tekende Hergé de 13de-eeuwse Kasteel van Moriensart.Beeld Hergé-Moulinsart 2019 / Sander Groen

Poort van Molensloot

Bousval is een dorpje aan de Dijle vlak bij Céroux. Wie hier over de landweggetjes door de akkers en bossen fietst, waant zich aan het begin van een Kuifje-avontuur. De plaatselijke kerktoren piept boven het landschap uit in De juwelen van Bianca Castafiore en de poort van het Château de Bousval lijkt verdacht veel op die van Kasteel Molensloot.

Dit soort typisch Waals-Brabantse lanschappen is volop terug te vinden in Kuifje-albums. Beeld Sander Groen
Dit soort typisch Waals-Brabantse lanschappen is volop terug te vinden in Kuifje-albums.Beeld Sander Groen

Molensloot = Sloot-Molen

Het kasteel van Haddock staat in het dorpje Molensloot. In het Frans heet dat Moulinsart, een omdraaiing van het echt bestaande Sart-Moulin, een dorpje bij Eigenbrakel (Braine-l’Alleud), waar Hergé kwam als kind. Ook het stationnetje lijkt sprekend op dat waar Kuifje en Bobbie per stoomtrein arriveren in De 7 kristallen bollen.

Rue de la Gare 3-5, Sart-Moulin

Het spoor is lang geleden opgebroken; langs station Sart-Moulin loopt nu een fietspad. Beeld Hergé-Moulinsart 2019 / Sander Groen
Het spoor is lang geleden opgebroken; langs station Sart-Moulin loopt nu een fietspad.Beeld Hergé-Moulinsart 2019 / Sander Groen

Praktische informatie

Reis
Vanuit Nederland de Thalys naar Brussel en dan per stoptrein naar Ottignies; retour vanaf € 78, nsinternational.nl. Fietsverhuur bij station Ottignies à € 14 per dag; provelo.org.

Doen
Musée Hergé is dagelijks geopend behalve maandag, museeherge.com. Bezoek ook het Brussel van Kuifje met het Mini-plan Kuifje (€ 1) van Visit Brussels, visit.brussels.

Boek
Over Hergé en Kuifje op het Waals-Brabantse platteland schreef Dominique Maricq Hergé côté jardin: Un dessinateur à la campagne; te koop voor € 19,95, boutique.tintin.com.

Meer bestemmingen in Nederland en net over de grens: volkskrant.nl/groenopreis

Meer over