Groen op reisLagerwiede

Dit ‘vreemde dorp’ was al bekend, maar wereldberoemd werd het pas door Bert Haanstra

In 'Lagerwiede' alias Giethoorn is zo veel water dat er nauwelijks plaats is voor straten. Beeld Sander Groen
In 'Lagerwiede' alias Giethoorn is zo veel water dat er nauwelijks plaats is voor straten.Beeld Sander Groen

‘Reisjournalist Sander Groen verkent om de week een onvermoede bestemming in Nederland of net over de grens. Nu: Terug naar ‘Lagerwiede’.

‘Dit is eigenlijk een vreemd dorp. Niet dat er geen gewone mensen wonen, maar van een ding hebben ze hier in Lagerwiede zo heel erg veel: water. Er is zo veel water in dit dorp dat er geen plaats meer is voor straten.’ Aldus dirigent Altena, een sleutelfiguur in Fanfare (1958), na Turks fruit de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm aller tijden. Giethoorn is een buitenbeentje in deze rubriek met plaatsen die uit de loop liggen: het is een drukbezochte toeristische attractie. Alleen zijn de hordes bezoekers vergeten waar het waterdorp de wereldfaam ook alweer aan te danken heeft. Hier nam Bert Haanstra zijn film op. Ga in het laagseizoen, dan is het goed te doen.

Café Fanfare is in de film te zien als de kroeg van kastelein Geursen. Beeld Sander Groen
Café Fanfare is in de film te zien als de kroeg van kastelein Geursen.Beeld Sander Groen

Café Fanfare

Het café van kastelein Geursen heette in werkelijkheid Café De Waaier, maar Haanstra adviseerde de eigenares om het te vernoemen naar de film (Binnenpad 68). Aan de muren hangen foto’s en rekwisieten als de tuba van Geursen, het boegbeeld uit het café van Krijns en de vaandel van Kunst en Vriendschap, de fanfare van het fictieve dorp Lagerwiede.

Kunstwerk door Pepe Gregoire ter ere van Bert Haanstra's Fanfare. Beeld Sander Groen
Kunstwerk door Pepe Gregoire ter ere van Bert Haanstra's Fanfare.Beeld Sander Groen

Binnenpad

In de schaduw van de kerktoren (Binnenpad 50) staan bankjes voor de makers van Fanfare, regisseur Bert Haanstra en producent Rudolf Meyer, tegenwoordig het domein van snackende toeristen. Ertegenover staat een kunstwerk voor de film door Pepe Gregoire en iets verderop een bronzen standbeeld van acteur Albert Mol door Wim Kuijl.

De veelal Chinese toeristen in Giethoorn hebben geen idee van wie dat standbeeld is. Beeld Sander Groen
De veelal Chinese toeristen in Giethoorn hebben geen idee van wie dat standbeeld is.Beeld Sander Groen

Museum Giethoorn

Bij Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus (Binnenpad 52) speelt zich een memorabele scène af: kruidenier Koendering wordt afgeleid door vrouwelijk schoon en botst pardoes met zijn punter op een steiger vol volle melkbussen. In de kruidenierswinkel (Binnenpad 43) is nu Mineralenmuseum De Oude Aarde gevestigd.

Vlakbij Museum Giethoorn speelt de beroemde melkbussenscène zich af. Beeld Sander Groen
Vlakbij Museum Giethoorn speelt de beroemde melkbussenscène zich af.Beeld Sander Groen

Pastorie

De voormalige pastorie (Molenweg 9) in het toeristenluwe Giethoorn-Noord fungeerde in Fanfare als het gemeentehuis van Lagerwiede, waar veldwachter Douwe voor de deur staat te zoenen met zijn Marije. De pastorie uit 1863 staat samen met de consistorie uit 1905 te koop voor 839 duizend euro – een koopje voor een originele filmlocatie.

De pastorie fungeerde als gemeentehuis. Deze Fanfare-filmlocatie staat nu te koop. Beeld Sander Groen
De pastorie fungeerde als gemeentehuis. Deze Fanfare-filmlocatie staat nu te koop.Beeld Sander Groen

Smits Paviljoen

Het drijvende paviljoen van Krijns heet in werkelijkheid Smits Paviljoen en is in zes decennia maar weinig veranderd. Het interieur werd nagebouwd in de Cinetone Studio’s in Duivendrecht, maar het exterieur, inclusief weids uitzicht op het meer Bovenwiede, is moeiteloos te herkennen. Hier richtte een ontsnapte koe een ravage aan op het terras.

Krijns Paviljoen heet in werkelijkheid Smits Paviljoen en is maar weinig veranderd. Beeld Sander Groen
Krijns Paviljoen heet in werkelijkheid Smits Paviljoen en is maar weinig veranderd.Beeld Sander Groen

Praktische informatie

Reis
Per trein naar Steenwijk en dan per bus (lijn 70 van OV Regio IJsselmond) of per OV-fiets (in 30 minuten) naar Giethoorn; ns.nl, ovregioijsselmond.nl, ov-fiets.nl

Route
Het gidsje In het voetspoor van Bert Haanstra van Ronald van de Vate biedt 9 wandelingen, inclusief een route langs de filmlocaties in Giethoorn; € 14,95, nabijproducties.nl

Bed
De fanfare oefende in Hotel De Harmonie, totdat het afbrandde. Het werd herbouwd en biedt comfortabele kamers en een restaurant; kamer vanaf € 129, harmonie-giethoorn.nl

Over twee weken: de belle époque in Blankenberge. Meer bestemmingen in Nederland en net over de grens: volkskrant.nl/groenopreis

Meer over