Zwolse fietser weet waarvoor hij wacht

De wachttijdvoorspeller, verscholen in hetzelfde omhulsel als waarin normaal een groen fietsje brandt, wordt ingeschakeld door het gewicht van een aanrijdende fietser....

Van onze verslaggever

Peter Middendorp

ZWOLLE

Als fietsers vooraf precies weten hoe lang ze moeten wachten, zullen ze vaker voor het verkeerslicht stoppen. Op deze gedachte drijft de 'wachttijdvoorspeller', een apparaat dat 'de gevoelsmatige wachttijd halveert' en daardoor minstens 25 procent meer fietsers op groen laat wachten.

Onderzoekers van het Doetinchemse verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng beweren dit over de zelf ontwikkelde wachttijdvoorspeller. Twee exemplaren hingen vier maanden naast het normale verkeerslicht van een druk kruispunt in Zwolle. Zaterdag werden de resultaten bekendgemaakt.

Fietsers die het apparaat maandagmiddag passeerden, letten geen van allen op de wachttijdvoorspeller. L. Schuurmans: 'Ik kom hier praktisch nooit langs.' H. Roos: 'Ik zat net even te kletsen.'

'Kan gebeuren', reageert R. ter Heerdt, verkeerskundige van de gemeente Zwolle. 'Maar uit de steekproef van het adviesbureau blijkt dat 70 procent van de fietsers ermee bekend is en het bovendien nuttig vindt. 60 Procent ervaart het wachten als korter.'

Volgens Ter Heerdt was de proef succesvol en zal de gemeente meer kruispunten van wachttijdvoorspellers voorzien zodra de installatiekosten, nu nog vijftienduizend gulden per stuk, omlaag gaan.

Zwolle is de eerste gemeente die de vinding durft uit te proberen. Volgens T. Bosch van Goudappel Coffeng zijn veel gemeenten huiverig dat fietsers een voorschot zullen nemen op een zichtbaar korte wachttijd en juist daardoor vaker door rood rijden. 'Maar de steekproef wijst uit dat die angst ongegrond is', aldus Bosch.

Als de positieve bevindingen in Zwolle worden bevestigd in Lichtenvoorde, waar hetzelfde experiment loopt, kan het zijn dat de wachttijdvoorspeller in produktie wordt genomen.

Meer over