Zwolle breekt degradatiestrijd open

FC Zwolle is nog niet afgeschreven voor de eredivisie. De ploeg van trainer Spijkerman won zaterdagavond in eigen stadion met 3-0 van FC Volendam, de belangrijkste concurrent in de strijd tegen degradatie....

Door de overwinning van Zwolle is het onderin spannend geworden. De ploeg blijft weliswaar hekkensluiter, maar is Volendam nu tot op punt genaderd.

Bij verlies hadden de Zwollenaren rechtstreekse degradatie nauwelijks meer kunnen ontlopen, maakte coach Spijkerman eerder deze week zelf duidelijk. Hij achtte het vrijwel onmogelijk om in de resterende acht duels een gat van zeven punten goed te maken.

Spijkerman hoefde zijn spelers echter niet te wijzen op het crucialebelang van een zege op Volendam. Zwolle vocht in het Oosterenk-stadion, met middenvelder Takak als aanjager, voor de wellicht laatste kans op een plaats in de nacompetitie.

Zwolle ging de wedstrijd met meer vertrouwen in dan de Volendammers. De thuisploeg bleef de laatste drie duels in eigen huis ongeslagen, goed voor vijf punten. Volendam behaalde uit de laatste zes wedstrijden slechts punt en scoorde daarin maar doelpunt. Een reeks die het elftal van trainer Steur vooraf weinig hoop gaf op een goede afloop in Zwolle.

Die angst voor een nederlaag bij Zwolle was Volendam duidelijk aan te zien. De ploeg speelde plichtmatig en was voor rust nauwelijks gevaarlijk, hoewel Zwolle achterin vaak schutterde. Volendam was eigenlijk al na vier minuten geslagen. Zuurman kopte ongehinderd een voorzet van LimDuan binnen: 1-0. Kort voor rust scoorde Lim-Duan zelf de 2-0.

Het spelbeeld in de tweede helft veranderde niet. Volendam combineerde bij vlagen aardig, maar alle acties strandden buiten het strafschopgebied van Zwolle, dat ook na rust fel bleef. De beloning voor de inzet kwam er in de 61ste minuut via Van Dinteren, 3-0.

Voor de tweede keer dit seizoen toonde Willem II zich de gewenste heelmeester voor Roda JC. In Tilburg spoelde de Kerkraadse ploeg de kater van het bekerverlies tege de amateurs van Baronie weg en bezwoer met de zege een crisis.

Zaterdagavond had het superieure Roda JC in eigen stadion geen kind aan Willem II: 6-1. Roda JC boekte eindelijk weer eens een overtuigende zege voor eigen publiek en rekende af met een directe concurrent in de strijd om Europees voetbal.

Meer over