Zwoel, zoel en broeierig

Jazzfestival North Sea Roundtown is een grootse opmaat voor North Sea Jazz. Als je door Rotterdam loopt, voel, zie en hoor je het: 010 is jazz dezer dagen.

DOOR TIM SPRANGERS

NORTH SEA ROUNDTOWN, 28/6 T/M 14/7, ROTTERDAM - Beland je zomaar bij een Schotse dansworkshop. Opzwepende doedelzakken door de speakers, jong en oud in de rondte dansend met armen gehaakt en de instructrice schettert met onvolprezen accent door de microfoon: 'To tha rrright, yas, aond swaitch parrrtnoars...!'

Zijn we hier echt op North Sea Round Town, hét 17-daagse jazzevenement met ruim tweehonderd concerten om Rotterdam op te warmen voor North Sea Jazz? Jazeker, in de ontvangstzaal van de Scots International Church. Verkeerde verdieping, zo blijkt. Want als je de trap naar boven neemt, geven vier saxofonisten een wervelend concert.

Artvark Saxophone Quartet speelt in de ruimte waar de diensten worden gehouden, inclusief kerkbanken en een groot Latijns kruis achterin. 'Holy Spirit Come Down', staat gedrukt op een rood doek aan de zijkant. Dat lijkt deze band daadwerkelijk te lukken. Als altsaxofonist Bart Wirtz een wervelende solo geeft, begeleidt het publiek hem met uitzinnig handgeklap, zoals dat bij goede gospel hoort. Met een uitgelaten sfeer en staande ovaties als resultaat.

Gemeente Rotterdam is trots op de huisvesting van North Sea Jazz in hun stad en beseft de commerciële- en gemeenschapswaarde van dit grootste indoor jazzfestival ter wereld. De glans die het evenement geeft aan de stad moet langer duren dan drie dagen en dus ligt er een potje klaar voor een grootse prelude: North Sea Roundtown. Hier worden de meest uiteenlopende plekken bij betrokken, elk jaar komen er meer bij, over de hele stad verspreid. Als je door Rotterdam loopt, voel, zie en hoor je het: 010 is jazz dezer dagen.

Op zaterdag gebeurt het meest in en rond het Witte de Withkwartier, altijd een centrum van culturele ondernemingslust. Het begint al vroeg in de middag. Op pakweg 200 meter afstand van het Nieuw Rotterdams Café buitenpodium hoor je de vertrouwde saxofoonklanken al. Benjamin Herman blaast zijn herkenbaar glijdende, prettig virtuoze noten met het Eddy Nielsen Trio. De sfeer is aangenaam met perfect buitenmuziekweer en het eerste biertje in de hand.

Dat leidt later op de dag tot inventieve taferelen in de Witte de Withstraat voor de cafés die geen buitenpodium hebben geregeld. Deuren wijd open, muzikanten in de opening en voilà: podium gecreëerd. De terrasjesmensen zijn plotsklaps muziektoehoorders.

Het begrip jazz is breed, als we wat door de stad wandelen. Zo mengt Subes, op het podium van het Nieuw Rotterdams Café, beats met live muziek dat uitmondt in zomerse funk en stampende balkan. Meteen erna klinken zwoele bossanovaklanken van Not James Dean aan de overkant, uit café De Witte Aap. Sowieso lijkt alle muziek broeierig te klinken dankzij de hoge temperaturen. Ook later op de avond, bij het vrolijke latinbandje Mrs. Smit and the Boys from Brasil, brengt de warme wind vanuit het Schouwburgplein nét dat stukje zoele jeu.

Er gebeurt nog zo veel meer. In de bibliotheek legt kunstenaar Bo Woody Winter de laatste hand aan zijn indrukwekkende schilderij van liefst 10 bij 2,5 meter met hierop zijn jazzhelden in blauw weergegeven. Saxofonist Jos Valster inspireert hem tot wat laatste, wilde vegen. Bij de Schiehaven wordt ter plekke een album opgenomen in de studio, en tussendoor geniet het publiek buiten van een uitgebreide maaltijd. En de Oude Haven zit tjokvol, met bandjes en dj's op de achtergrond.

Terug naar de Schotse Kerk. De korte eerste, in blues gedrenkte set van Artvark is indrukwekkend. Ze spelen prachtig met de akoestiek door de klanken te mêleren en net niet te laten dwalen. Ook de dynamische performance is prettig kijken en zorgt voor mooie geluidssensaties. Na de set voegt sopraan Claron McFadden zich toe aan het saxkwartet. Een combinatie die al leidde tot een mooie cd en tal van optredens. Maar voor deze avond een expliciete wens van de kerk: McFadden heeft Schots bloed.

Ook dat is North Sea Roundtown: samenwerken en stimuleren. Artiesten van North Sea Jazz geven workshops. Particulieren stellen hun huiskamer ter beschikking. Niet geforceerd, maar met gezonde lust. Rotterdam is klaar voor North Sea Jazz.

Slapen bij de muzikant

Hotels volgeboekt? Geen zorgen vooralsnog. Er is genoeg plek bij jazzmuzikanten in de slaapkamer. Dit jaar voor het eerst in het kader van North Sea Roundtown: overnachten en ontbijten bij de muzikant thuis. De organisatie 'Hotel Rotterdam, Wake Up in Jazz' schaarde meerdere muzikanten die jou een bed én ontbijtje aanbieden. Logeeradresjes zijn onder meerhet huis van soulzangeres Shirma Rouse en gitarist Andreas Suntrop. Kosten: 60 euro voor één, en 100 euro voor twee personen. Wakeupinit.com

undefined

Meer over