Zwitserse Sulzer switcht naar medische systemen

Het Zwitserse industriële concern Sulzer, groot in zware machines, gaat helemaal omschakelen. Tweederde van de activiteiten wordt afgestoten, en Sulzer gaat zich richten op één enkele activiteit: medische systemen....

Van onze verslaggever

Bij deze bedrijfsrevolutie zijn bijna 15 duizend van de 21 duizend banen betrokken. Enkele jaren geleden telde Sulzer nog 35 duizend medewerkers. Sulzer poogt al enkele jaren de afkalving van zijn winstgevendheid te remmen. Pas begin dit jaar werd Üli Roost binnengehaald, een expert op het gebied van herstructurering van bedrijven.

Roost noemde Sulzer 'een prachtig bedrijf', maar het heeft volgens hem nooit iemand in dienst gehad die zei dat 'de oorlog op de markt moet worden gewonnen, niet in het laboratorium'.

In de praktijk voert Roost zijn oorlogen door activiteiten te verkopen. Toen hij twee jaar geleden bij de sanitairfabrikant Keramik Laufen werd binnengehaald (hetzelfde bedrijf dat in 1996 nog een mislukte poging ondernam om Koninklijke Sphinx Gustavsberg over te nemen) had hij slechts enkele maanden nodig om het te saneren. Vervolgens werd het bedrijf meteen uitgeleverd aan de Spaanse concurrent Roca.

Sulzer schaart zich met zijn revolutie in een lange rij van concerns die in de zware industrie hun naam verdienden, en in de lichte, moderne bedrijfstakken verder willen. Eerder deden dat de Duitse concerns Preussag (van staal naar reizen) en Mannesmann (van machines naar mobiele telefonie). In Zwitserland ging Oerlikon Sulzer voor. Tot voor kort was dat concern vooral bekend om zijn wapensystemen (al bezat het ook het schoenenmerk Bally). Nu heet Oerlikon Unaxis, en maakt het cd's en machines voor de chip-productie.

Sulzer heeft een eerbiedwaardig verleden. Het concern stond meer dan honderd jaar geleden aan de wieg van de dieselmotor en maakt, niet geremd door zijn ligging in de Alpenstaat, nog altijd scheepsmotoren. Maar dat is een van de vele activiteiten die nu zullen worden afgestoten.

Een andere activiteit is de divisie die pompen maakt voor olieraffinaderijen. Enkele maanden lang dacht die divisie de kern te worden van het nieuwe concern, want er werden zelfs overnames in deze richting gedaan. Maar Roost heeft besloten dat ook de pompen weg moeten. Verder zullen de bouwactiviteiten en de turbinefabriek worden afgestoten.

Voor de opbrengst van de verkoop van bedrijfsonderdelen heeft Roost al een bestemming gevonden. Hij wil Sulzer Medica, waarin zijn concern een belang heeft van 85 procent, geheel overnemen en van de beurs halen. Dat kost 1,5 miljard frank.

Verder wil Roost bedrijven in Azië en Amerika overnemen die in medische systemen doen. Volgens hem is dit een groeisector, en in die sector wil hij alleen verder met activiteiten waar hij wereldmarktleider of vice-wereldmarktleider kan worden.

De aandeelhouders, die Roost in januari begroetten met een fikse koersstijging, waren met de nieuwe aankondigingen minder tevreden. De koers daalde in twee dagen van 1290 frank naar 1066, een verlies van bijna 10 procent.

Analisten betwijfelen of de concentratie op Sulzer Medica verstandig is, want deze medische tak draait niet goed en zou voor overnames te veel geld hebben betaald. Ze hadden juist gehoopt dat Sulzer Medica zou worden afgestoten, en het geld zou worden gebruikt voor investeringen van de elektrotechnische divisies.

Meer over