Zwitsers team naar America's Cup

Alinghi Swiss Challenge heeft zondag voor de kust van het Nieuw-Zeelandse Auckland de Louis Vuitton Cup gewonnen. Het met Zwitsers geld gefinancierde team versloeg Oracle BMW Racing uit de VS met 5-1 en mag nu over vier weken duelleren met Team Nieuw-Zeeland om de America's Cup....

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

Sinds het begin van deze zeilrace in 1851 heeft nooit een Europese deelnemer gewonnen: Amerika zegevierde 27 keer, Australië één maal (in 1983) en Nieuw-Zeeland de laatste twee keer (in 1995 en 2000).

Het Oracle-team van softwaregigant Larry Ellison moest elke matchrace winnen nadat het vorige week door Alinghi op een 4-1 achterstand was gezet. In de zesde wedstrijd, zondag om 03.00 uur Nederlandse tijd, kreeg de Amerikaanse ploeg al voor de start een straf omdat het jacht te dicht bij Alinghi kwam. Daardoor was Oracle al zo goed als kansloos. Het team werd ook nog eens voorbijgezeild door schipper Russell Coutts en zijn bemanning.

Ellison, de op twee na rijkste man van de wereld die naar schatting 95 miljoen euro uitgaf aan deelname (voor Alinghi was dat 'slechts' 55 miljoen), was na de verloren finale complimenteus over zijn tegenstander. 'Dit is het beste zeilteam dat ik heb gezien.'

Alinghi heeft in deze Louis Vuitton Cup slechts twee keer op het water verloren. Het jacht, mede ontworpen door de Nederlander Rolf Vrolijk, is vooral aan de wind snel en heeft een bemanning die bijna geen fouten maakt. De kern daarvan bestaat uit schipper Coutts en tacticus Brad Butterworth (zij pakten al twee keer voor Nieuw-Zeeland de America's Cup) en de Duitser Jochen Schuemann, die adviseert over de strategie. De Zwitserse miljardiar Ernesto Bertarelli, hoofdfinancierder en eigenaar van het grootste biotechnische bedrijf van Europa, zeilde mee als navigator.

Toen het jacht terug was in de haven, werd het beschermd door vier politieboten en duikers. De bemanning, die behalve Coutts en Butterworth uit nog uit vier 'overgelopen' Kiwi's bestaat, heeft eerder dreigbrieven ontvangen.

De wedstrijd tegen Team Nieuw-Zeeland zal daarom extra beladen zijn. Het team van de Kiwi's wordt geschipperd door Dean Barker, die Coutts ook heeft verslagen in het matchracingcircuit. Beide teams hebben nu nog een kleine maand om hun boten sneller te maken.

De Nieuw-Zeelanders moeten nog een keuze maken uit de twee jachten die zij hebben gebouwd. Zowel de NLZ-81 als de NLZ-82 heeft een 'hula' (hull appendage), een plaat op millimeters onder het achterschip die voor meer snelheid zou zorgen. Alinghi heeft tot nu toe afgezien van zo'n 'valse' romp.

Meer over