Zwitsers stemmen voor strengere asielwetgeving

De Zwitserse bevolking heeft zich zondag in een referendum uitgesproken voor aanscherping van de asiel- en vreemdelingenwetgeving. Bijna zeventig procent van de kiezers...

ANP

Vluchtelingen die asiel aanvragen, moeten volgens de nieuwe wet altijd een geldig paspoort laten zien. Documenten zoals een rijbewijs zijn dan niet meer voldoende. Ook krijgen de vluchtelingen een lagere uitkering en worden afgewezen asielzoekers in hechtenis gehouden tot het moment van uitzetting. Daarnaast worden ook de regels voor vreemdelingen die in Zwitserland verblijven veel strenger. Mensen die niet uit een van de EU-lidstaten komen, zullen aan scherpere regels moeten voldoen om hun verblijfs- of werkvergunning te verlengen.

De Zwitserse regering had de nieuwe wetten al eerder aangenomen, maar kerken en linkse bewegingen dwongen een referendum af. Zij reageerden zondag zeer teleurgesteld op de keuze van de Zwitsers. Het land krijgt nu een van de strengste wetten op het gebied van asielrecht in Europa, een breuk met de humanitaire traditie van Zwitserland, aldus de tegenstanders van de wetten.

De linkse partijen moesten zondag nog een andere tegenvaller incasseren. De inwoners van de Alpenstaat wezen ook het linkse voorstel af om een deel van de pensioenen te financieren uit de winst die de Zwitserse Centrale Bank maakt.

Meer over