Zwitsers gaan rekeningen sportbonden bekijken

In Zwitserland is vrijdag een wet aangenomen die de overheid toestaat bankrekeningen van sportbonden beter te controleren. Wereldvoetbalbond FIFA, het Internationaal Olympisch Comité en zo'n zestig andere bonden die in het alpenland gevestigd zijn, kunnen zo beter worden onderzocht als er verdenkingen zijn van corruptie of andere wetsovertredingen.

Redactie

Volgens de nieuwe wet krijgen bondsvoorzitters als Sepp Blatter en Thomas Bach de status van 'politiek prominente personen', een term die gebruikt wordt om mensen te beschrijven die een positie bekleden die misbruikt kan worden voor onder meer witwassen van geld.

Bach is enthousiast over de nieuwe wet en stelt dat het IOC zelfs meer openheid zal geven dan strikt noodzakelijk is. De FIFA ging niet expliciet in op de nieuwe wet, maar stelde in het algemeen maatregelen tegen corruptie te ondersteunen.

Zwitserland is het bankgeheim aan het afbouwen onder druk van negatieve media-aandacht en om niet op de zwarte lijst van de Financial Action Task Force te belanden. Corruptiewaakhond Transparency International is blij met de strengere wet, maar zou graag zien dat het Alpenland een stap verder gaat door van corruptie een criminele handeling te maken.

Sportbonden worden in Zwitserland gezien als niet-commerciële organen en zijn daarmee voor de wet gelijk aan bijvoorbeeld welzijnsorganisaties. Ze betalen fors minder belasting dan commerciële instanties.

Meer over