Zwitsers duo wint grote prijs voor architectuur

NEW YORK De hoogste internationale architectuuronderscheiding, de Pritzker Architecture Prize, gaat dit jaar naar de Zwitserse architecten Jacques Herzog en Pierre de Meuron, de ontwerpers van het Tate Modern Museum in Londen, dat vorig jaar openging....

Herzog en De Meuron (beiden geboren in 1950) houden kantoor in hun geboorteplaats Basel en vinden op een geheel eigen manier inspiratie in de geschiedenis van het modernisme. Ze bouwden in Zwitserland (een farmaceutisch instituut in Basel), in Frankrijk (een sportcentrum in St.Louis), in Amerika (de Dominus Winery in Californië) en in Duitsland (een particulier museum in München).

Ze werken nu aan twee grote zelfstandige projecten in Amerika: een uitbreiding van het Walker Art Center in Minneapolis en het Young Museum in San Francisco. Daarnaast werken ze met Rem Koolhaas, vorig jaar winnaar van de Pritzker Prize, aan het Astor Hotel in Manhattan.

De prijs is een initiatief van de Hyatt Stichting in Los Angeles en werd voor het eerst uitgereikt in 1979. Eerdere winnaars zijn onder anderen Alvaro Siza, Frank O. Gehry, Tadeo Ando, Robert Venturi en Renzo Piano. In de keuze van het Zwitserse duo tekent zich een bewuste voorkeur van de jury af voor een vernieuwende, onafhankelijke architectuur. De prijs wordt 7 mei uitgereikt.

Meer over