Zwitserland wil immigratie uit EU aan banden leggen

De Zwitserse regering heeft vandaag een wetsvoorstel ingediend in het parlement om de immigratie uit de EU-landen te beperken. Ze kondigde tegelijk aan met Brussel te gaan onderhandelen om niet met de EU-lidstaten in conflict te komen over het vrije verkeer van personen.

Redactie
De Zwitserse president en minister van Justitie, Simonetta Sommaruga, vandaag tijdens een persconferentie over het wetsvoorstel. Beeld reuters
De Zwitserse president en minister van Justitie, Simonetta Sommaruga, vandaag tijdens een persconferentie over het wetsvoorstel.Beeld reuters

De Zwitserse bevolking sprak zich vorig jaar februari in een referendum al uit, met een krappe meerderheid, voor een beperking van de immigratie uit de 28 landen van de Europese Unie. Dat was zeer tegen de zin van de EU-landen, waarmee de regering in Bern afspraken heeft gemaakt over het vrije verkeer van personen. Volgens de Zwitserse wet moet de regering binnen drie jaar de uitkomst van een referendum in een nieuwe wet verwerken.

De regering wil volgens de krant Neue Zürcher Zeitung per EU-land bepalen hoeveel inwoners daarvan maximaal in het Alpenland welkom zijn. Om mogelijke tekorten op de arbeidsmarkt te voorkomen wil zij werklozen en anderen die nu niet op de arbeidsmarkt actief zijn, stimuleren aan de slag te gaan. In sommige gevallen moeten Zwitsers bij vacatures voorrang krijgen boven niet-Zwitsers.

Meer over