Zwitserland laat vluchtelingen meebetalen aan opvang

Vluchtelingen die in Zwitserland aankomen moeten tastbare kostbaarheden van aanzienlijke waarde en geldbedragen hoger dan 1.000 Zwitserse Frank (913 euro) afstaan aan de overheid. Dat meldt de Basler Zeitung vrijdag. Op deze manier betalen de vluchtelingen mee aan hun eigen opvang in het Alpenland. Mensen die binnen zeven maanden vrijwillig vertrekken, krijgen alles terug.

Redactie
null Beeld AP
Beeld AP

De Zwitserse krant meldt het nieuws naar aanleiding van de discussie die in Denemarken is ontstaan Een meerderheid van het Deense parlement wil instemmen met het kabinetsvoorstel om kostbaarheden van vluchtelingen in te nemen. Volgens het voorstel zouden vluchtelingen maximaal 10.000 Deense kronen (1.340 euro) aan bezittingen mogen houden. De rest wordt ingenomen door de Deense overheid en besteed aan het verblijf van de vluchtelingen. Uitzonderingen worden gemaakt voor spullen met een sentimentele waarde en basisgoederen zoals mobiele telefoons.

De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr noemde dit plan onlangs nog 'een aanslag op de waardigheid van vluchtelingen'. Maar de Zwitserse staatssecretaris van Migratie Léa Wertheimer vertelde de Zwitserse tv-zender SRF10 donderdagavond dat dit de gewoonste zaak van de wereld is. Bedragen boven de 1.000 Zwitserse Frank worden in beslag genomen, bevestigde Wertheimer. Zij wees daarbij op een decennia oude Zwitserse wet.

Uit deze wet blijkt ook dat als er asiel wordt verleend, er nog een forse 'naheffing' komt. Voor de kosten van de opvang dragen de vluchtelingen dan maximaal tien jaar lang 10 procent van hun inkomen af, tot een bedrag van 15.000 Zwitserse Frank (13.700 euro).

Stefan Frey, werkzaam bij de hulporganisatie Schweizerische Fluechtlingshilfe, reageerde tegenover SRF 10 verbolgen. 'Dit is onwaardig. Dit moet veranderen.'

Meer over