Zwitserland druipt af na strafschoppen, Polen naar kwartfinale

Het Poolse voetbalelftal heeft zaterdag de kwartfinales bereikt op het EK. De ploeg van bondscoach Adam Nawalka versloeg Zwitserland in Saint-Étienne via strafschoppen (5-4). Granit Xhaka werd de schlemiel bij de Zwitsers door de bal vanaf elf meter ver naast te schieten. Het bleek de enige misser in de serie, die noodzakelijk was nadat beide ploegen elkaar over 120 minuten in evenwicht hadden gehouden (1-1).

Xherdan Shaqiri in de lucht vlak voor de 1-1 Beeld anp
Xherdan Shaqiri in de lucht vlak voor de 1-1Beeld anp

De wonderschone treffer van Xherdan Shaqiri, die Zwitserland in de slotfase met een omhaal naast Polen had gebracht, bleef daardoor zonder waarde. De Zwitsers verzuimden door te drukken, waarna het moegestreden Polen vanaf de stip alsnog een plek bij de laatste acht bemachtigde. Daarmee schreef het land van Ajacied Arek Milik, dat op EK's nooit eerder de groep overleefde, opnieuw historie.

Polen opende furieus en kreeg al binnen een halve minuut een open kans op de openingstreffer. Milik schoot de bal over het verlaten doel, nadat de Zwitserse keeper Yann Sommer een te korte terugspeelbal met een uiterste krachtsinspanning nog had weggetikt.

Polen was vooral gevaarlijk in de omschakeling. Milik kreeg na een half uur zijn tweede kans, maar schoot hoog over. De spits van Ajax, die in de groep belangrijk was met een doelpunt en assist maar ook veel grote kansen liet liggen, had in de 39e minuut een bijrol in de openingstreffer. De snelle vleugelspits Kamil Grosicki soleerde na een verre uitgooi van keeper Lukasz Fabianski tussen vier verdedigers door en vond voor het doel de volledig vrijstaande Jakub Blaszczykowski, nadat Milik de bal had laten lopen. Blaszczykowski liet dat buitenkansje niet liggen: 1-0.

Met Breel Embolo als extra aanvaller ging Zwitserland in de tweede helft vol overgave op jacht naar de gelijkmaker. Nadat Fabianski met een knappe reflex een vrije trap van Ricardo Rodriguez uit de kruising had getikt en Haris Seferovic op de lat had geschoten, kwamen de Zwitsers in de 82e minuut alsnog verdiend op gelijke hoogte. De doeltreffende omhaal van Shaqiri, vanaf de rand van het strafschopgebied, was van grote schoonheid (1-1).

Het resulteerde in een verlenging, waarin het fitter ogende Zwitserland bleef domineren. Fabianski hield Polen met knappe reddingen echter op de been, waarna de misser van Xhaka in de strafschoppenserie beslissend bleek.

Meer over