Zwijgen

'Voormalig Unesco-ambassadeur M. Mourik doet binnenkort aangifte tegen de Argentijnse oud-minister Zorreguieta, vader van de aanstaande verloofde van kroonprins Willem-Alexander....

Onderzocht wordt welke mensenrechten hij heeft geschonden tijdens het regime-Videla' (de Volkskrant, 3 november) Kómt onze troonopvolger eindelijk eens met een spannende vriendin op de proppen en al maandenlang weet de ene vaderlandslievende Hollander het nog beter dan de ander. Minister Zalm vertelt bij Barend & Van Dorp dat vader Zorreguieta met zijn bedenkelijk verleden absoluut moet worden geweerd als het tot een bruiloft mocht komen en D66-leider De Graaf adviseert Máxima's vader tegenover de EO zelfs een flinke griep als alibi.

Ik weet niet hoe oud Máxima is, maar ik schat dat zij ten tijde van het misdadige Videla-regime haar luiers nog niet was ontgroeid. Tweeëntwintig jaar geleden had zij in ieder geval geen enkel benul van wat er zich in haar land afspeelde. Heel Nederland wist dat wel: het Nederlands voetbalelftal speelde in Argentinië de WK-finale, tegen het verderfelijke gastland zelf. En dat alles onder de ogen van Videla en zijn handlangers, terwijl de Dwaze Moeders in de steden demonstreerden en werden afgevoerd.

Hét dieptepunt uit die donkere periode is voor Nederland nog steeds de 'bal van Rensenbrink op de paal' een minuut voor het einde van de uiteindelijk verloren finale. Rond de misdaden tegen de Argentijnse bevolking werd het al weer snel akelig stil. Totdat Willem-Alexander het onzalige idee kreeg om tot over zijn oren verliefd te worden op de mooie Máxima. Wie zich tegen die relatie durft uit te spreken moet eerst maar eens gaan praten met de generatie NSB-kinderen die na de Tweede Wereldoorlog door het rechtschapen Nederlandse volk werd gestigmatiseerd en uitgekotst.

Meer over