Zwerver stopt na dit seizoen met volleybal

Ron Zwerver (32) heeft besloten zijn actieve volleybalcarrière na dit seizoen te beëindigen. De speler van de Belgische club Roeselare mist de motivatie om nog een seizoen door te gaan....

Echt verrassend is het besluit van de Nederlandse recordinternational (463 caps) niet. Na zes Italiaanse tropenjaren tekende Zwerver vorige zomer voor één jaar bij Roeselare, waar de Nederlanders Albert Cristina en Martin van der Horst al onder contract stonden. 'Ik wist precies wat me te wachten stond. Een nieuwe omgeving, een nieuwe ploeg, dat is voor één seizoen een uitdaging. Niet voor een tweede jaar.'

Zwerver kwam in Italië zes jaar lang voor Sisley Treviso uit. Met die club veroverde hij de dubbel in Italië en de Europa Cup voor landskampioenen.

In november 1996, bij een toernooi in Japan, verklaarde de Amsterdammer niet meer voor Oranje te zullen uitkomen. Zwerver besloot vorig jaar 'in de buurt' af te bouwen en gaf de voorkeur aan Roeselare boven Maaseik en een aantal Nederlandse clubs.

Wel overweegt Zwerver om later mogelijk als trainer actief te blijven in het volleybal. 'Ik heb een afspraak met de stichting Top Volleybal Nederland; dat ik hen eens zal bellen als het zover is, als ik ben gestopt. Dat doe ik zeker. Werken met de jeugd lijkt me nog altijd het leukst.'

Ron Zwerver was de meest toonaangevende volleyballer van Nederland. Hij speelde van 1986 tot en met 1996 in het Nederlands team. Arie Selinger bouwde dat in de Bankrashal 'van nul af' op. Joop Alberda gaf het een nieuwe dimensie.

Passer-loper Zwerver was bij beide bondscoaches de spil van de gouden Nederlandse generatie. In de beginfase was Zwerver vooral de aanvallende ster, later was zijn rol wat dienender maar zeker niet minder belangrijk.

Met de Nederlandse ploeg veroverde hij in 1992 op de Olympische Spelen in Barcelona de zilveren plak. Vier jaar later in Atlanta kwam de bekroning. Italië werd in een zinderende olympische finale met 3-2 verslagen.

Vorig seizoen nog liet hij bondscoach Toon Gerbrands weten in geval van nood nog stand-by te willen zijn voor de nationale ploeg. Tot een hernieuwd optreden bij een WK kwam het niet.

Afgelopen zomer verdween ook spelerverdeler Peter Blangé, een generatiegenoot en de laatste jaren Zwervers vaste 'slapie', uit de selectie, door onverenigbare verschillen van inzicht met Gerbrands. Blangé, die na het WK in Japan had willen stoppen, miste daardoor de kans Zwerver als recordinternational te onttronen.

Meer over