Zwerm bijen maakt F-22 straaljager het vliegen onmogelijk

Het mag dan het meest geavanceerde gevechtsvliegtuig ter wereld zijn, maar een F-22 Raptor moest noodgedwongen aan de grond blijven op de Amerikaanse luchtmachtbasis in Virginia vanwege een onverwachte vijand: een grote zwerm bijen.

null Beeld CNN
Beeld CNN

Bemanningsleden ontdekten de zwerm hangend aan het uiteinde van de uitlaat van het geavanceerde stealthtoestel. 'Ik schrok me dood, want het leek op een wolk van duizenden bijen', zei sergeant Jeffrey Baskin, hoofd van de technische staf, in een persverklaring. De bemanningsleden besloten om de bijen niet zelf weg te jagen omdat ze wisten dat honingbijen een bedreigde diersoort zijn. Ze riepen de hulp in van een lokale imker die tevens veteraan van de luchtmacht is.

Met behulp van slangen kreeg imker Andy Westrich de bijen uiteindelijk in emmers om ze vervolgens naar een veilige plek te brengen. 'Dit was de grootste zwerm bijen die ik ooit heb gezien', aldus Westrich. De zwerm bestond uit zo'n 20 duizend bijen.

Maar hoe kwamen die 20 duizend bijen, samen goed voor ruim 3,5 kilo, terecht in de uitlaat van een straaljager? 'Ze behoorden waarschijnlijk tot een veel grotere bijenkorf elders op de basis', zegt sergeant Gregg Allen.

De peperdure F-22 Raptor is de modernste gevechtsjager van de Amerikanen. Qua uiterlijk lijkt het toestel veel op de Joint Strike Fighter (JSF).

null Beeld CNN
Beeld CNN
De F-22 Raptor. Beeld afp
De F-22 Raptor.Beeld afp
Meer over